Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

June 21, 2020

[PERHATIAN] PENYERTAAN SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM

Assalamualaikum dan hai semua!
Disini senarai penyertaan bagi segmen yang Nina anjurkan yang lalu. Maaf jika ada kekurangan sepanjang segmen ini berjalan. Promote pun kurang sebab busy sangat. Tapi still nak buat juga. Semua penyertaan dapat kad raya ye :D Lain kali ada rezeki lebih kita buat lagi ye.
SENARAI PENYERTAAN KAD RAYA LIMITED 2020

BOLEH REDEEM KAD RAYA KORANG DENGAN >>PM<<  

1. NAMA
2. ALAMAT 
3. LIST NO BERAPA
4. LINK BLOG

DENGAN SEGERA! LAMBAT TAK BOLEH DAPAT :D

Tahniah dan terima kasih semua yang join :)

June 19, 2020

SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM

Assalamualaikum dan hai semua!
INI STICKY POST SEHINGGA 31/05/2020 DILANJUTKAN 19/06/2020
Syarat-syarat penyertaan :
  1. Buat satu entri bertajuk : SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM 
  2. Copy banner segmen di atas masukkan ke dalam entri segmen dan tag beberapa rakan anda
  3. Follow blogFollow instagramFollow/Add facebookLike page facebook
  4. Lepas itu, dah boleh submit url entri bawah kotak komen segmen ini sahaja
  5. Segmen bermula 19.05.2020 - 19.06.2020
Hadiah :
  • KAD RAYA LIMITED 2020
  • KAD RAYA LIMITED 2019/2018
Selamat Bersegmen :)

May 29, 2020

MasakMasakbyRA | Acar Jelatah

Assalamualaikum dan hai semua!
Menu yang senang dan kalau tak tahu nak jadikan makanan tambah bila makan nasi. Tak perlu masak dan guna gas. Gaul je :D


1. Masukkan semua bahan dan kacau sebati
2. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Tepung Pelita

Assalamualaikum dan hai semua!
Entri kali ni Nina nak share untuk buat kuih atau pencuci mulut gituwww! Hehe jom tengok bahan dia. Senang je :D

Lapisan Hijau

1 cawan tepung beras (semua tepung beras boleh guna selain cap gajah 5)
1 cawan gula halus
4 cawan air
Daun pandan
Pewarna hijau

Cara :

1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga sebati
2. Tapis dan masukkan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat (sekejap je dia jadi pekat. Kalau dah susah nak gaul tu kira dah pekat @ bila dia ada keluar buih tu dah masaklah)
3. Masukkan ke dalam bekas dan ketepikan dulu. Sebelum masuk dalam bekas tu taburkan sedikit gula yang telah dikisar halus bagi dia cair sendiri
4. Siap!


Lapisan Putih
1 kotak santan kecil
3 cawan air
4 sudu makan tepung beras
Garam


Cara :

1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati
2. Masakkan dengan api sederhana dan kacau hingga menjadi pekat (sekejap je dia jadi pekat. Kalau dah susah nak gaul tu kira dah pekat @ bila dia ada keluar buih tu dah masaklah)
3. Tuang ke dalam bekas lapisan hijau tadi dan biarkan sejuk dulu baru boleh makan (masuk dalam peti dulu ke lagi tambah sedap)
4. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Spaghetti Bolognese

Assalamualaikum dan hai semua!
Kali ini western pula nak share menu. Walaupun kebanyakkan orang pandia buat tapi Nina nak share juga :D
Spaghetti
1. Didihkan air dan masukkan spaghetti sehingga kembang dan lembut
2. Angat dan toskan
3. Siap!

Sos bolognese
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan daging cincang dan masak seketika sehingga hampir masak
3. Masukkan cendawan butang dan tomato ceri
4. Masukkan sos prego dan tomato puri dan kacau seketika
5. Perasakan ikut kesesuaian tekak masing-masing
6. Bila nampak sos agak pekat dan minyak timbul atas kuali makna sos sudah masak
7. Hidangkan dengan pasta yang sudah direbus tadi
8. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Nasi Ayam

Assalamualaikum dan hai semua!

Siapa peminat nasi ayam dekat sini? Hehe jom cuba masak nak? Senang juga tapi dia banyak benda nak buat tu nampak macam remeh :D
Air rebusan ayam
1. Didihkan air dan masukkan ayam
2. Remus ayam sampai jadi putih
3. Bila ayam dah jadi putih boleh angkat dan asingkan ayam
4. Air rebusan ayam tadi jangan buang sebab kita nak guna nanti

Nasi
1. Panaskan sedikit minyak masak
2. Cairkan butter
3. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia untuk tumis sehingga bertukar warna
4. Masukkan tumisan ini di dalam periuk nasi yang berasnya sudah dibasuh. Selepas itu boleh letak daun pandan, kiub ayam & sedikit serbuk kunyit untuk warna nasi kuning
5. Setelah bahan tadi digaul, boleh letak dalam rice cooker dan masak seperti biasa
6. Siap!

Sambal
1. Potong cili besar dan tomato (sis tak ada cili padi) sebelum dimasukkan dalam blender
2. Masukkan 3 senduk air rebusan ayam tadi
3. Blender sehingga sebati dan hancur
4. Cili yang diblend tadi dimasak diatas dapur
5. Campurkan sos cili, gula, garam, air, sedikit cuka (sis tak ada cuka ganti dengan air limau nipis)
6. Season to taste
7. Masak sehingga sedikit pekat lepas tu tutup api
8. Siap!

Ayam
1. Tumbuk bawang putih dan halia sampai halus
2. Masukkan sekali bersama dengan ayam yang direbus tadi dan gaul dengan kicap manis, sos tiram dan madu
3. Perap selama 30 minit/1 jam
4. Kicap perapan tu jangan dibuang. Tuangkan dalam mangkuk sebab ianya akan diguna untuk buat kicap dia
5. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Slowkan api dan masukkan ayam yang diperap tadi. Goreng dalam 3-5 minit macam tu. Bila ayam dah bertukar warna koko boleh angkat
6. Siap!

Kicap
1. Gunakan kuah perapan yang lebih tadi dan tambah air rebusan ayam dan kicap secukupnya
2. Masak sekejap atas api
3. Siap!

Sup
1. Buka api dan didihkan air rebusan ayam tadi
2. Masukkan sup bunjut, 1 kiub ayam
3. Perasakan dengan sedikit garam
4. Season to taste
5. Boleh taburkan dengan daun sup dan bawang goreng
6. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

May 27, 2020

PG Mall Maybank QR Pay Cashback

Assalamualaikum and hai!

Who doesn’t love online shopping? We are excited to introduced a Malaysia online shopping platform that operated by PG Mall Sdn. Bhd. (836625-K) and backed by PG Group. Established since 2017, PG Mall www.pgmall.my is a Malaysia no.1 e-commerce platform and the only local e-commerce platform in Malaysia. All under one roof shopping destination which is it have a wide range of product selection ranging from electronics, fashion, books, home & living, food & beverages, sports & leisure, kids & baby, health & beauty, automotive to e-vouchers. You can shop anytime, anywhere from your computer and mobile phone.
PG Mall also been ranked as one of top 3 at Iprice insight report (refer https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/). Indeed this will be another milestone in PG Mall’s success stories. This shown PG Mall become be trusted and known in Malaysia.

Good news if you’re a Maybank QRPay or MAE user as you can enjoy up to 20% cashback (capped at RM20) with a minimum expenditure of RM30 via Maybank QRPay or MAE. The cashback is valid for 2 times of usage within the campaign period in 04/05/2020 until 26/06/2020.
For durian runtuh, you can get 2 times of cashback (2 times x RM20 = RM40) per Maybank account to shop on PGMall. In addition, PG Mall is the only platform in Malaysia to accept all e-wallets (Touch ‘n Go eWallet, GrabPay, Boost) and also QRPay as payment method.

For every purchase made, each shopper stands to enjoy cashback up to 3.5%. These cashback rewards will go on forever as long as you or your referrals continue to shop at PG Mall. Hence they called it “Forever Cashback”.
In PG Mall, they practise the consumerchant concept that derived from the words, “Consumer” and “Merchant”. This is for profit sharing economy business model that empowers consumers/shoppers, young or old to be entrepreneurs and build a permanent business empire with PG Mall that value them with long-term business partners and offer them continuous cashback rewards in return for their purchase and continued support.


More details, can visit their social media
Website: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=164
Facebook: PGMallOfficial, https://www.facebook.com/PGMallofficial/
Instagram: PGMall.my, https://www.instagram.com/pgmall.my/

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #MaybankQRPayCashback #Maybank2u #Maybank #ShopOnline # Shopfromhome

*advertorial