Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

March 25, 2019

6 Tips Pilih Baju Kurung Ikut Bentuk Badan

Assalamualaikum dan hai semua!
Rasanya beberapa bulan je kita nak berpuasa. Dan selepas itu, kita pun nak raya. Mesti ada yang dah usha atau memnag dah beli baju raya kan? Hehe yela mesti nak grab baju raya yang lawa sekarang ni vendor jual. Esok dah puasa letih nak mencari.Ni nak share sedikit tips untuk pemilihan baju kurung korang mengikut bentuk badan.

Mereka yang bahu bidang, potongan ini sesuai kerana ia akan memberi keseimbangan pada bahagian bawah.

Potongan ini sesuai untuk punggung besar tetapi dada kecil dan perut leper. Jangan biarkan punggung nampak lebih besar.

Sesuai untuk mereka yang dada besar tetapi punggung leper. Jika dart dibahagian depan, ia akan menyebabkan perut dan dada lebih menonjol

Pilih corak sama kain dan baju supaya ilusi nampak lebih tinggi.

Kurung Pahang akan kembang di bahagian bawah. Badan yang kurus dan tinggi akan nampak lebih menarik. Jika anda gemuk pendek elakkan baju kurung Pahang, nanti nampak lagi mengembang.
Pesak gantung hanya kembang sedikit sehaja. Ia paling sesuai untuk tutup perut buncit dan tampak lebih langsing.

Harap ini akan membantu korang dengan pemilihan baju yang lebih tepat dan raya korang akan jadi meriah. Yeahh! :)

March 20, 2019

Movie Review/Premiere Screening | Wonder Park

Assalamualaikum dan hai semua!
Semalam Nina dapat tonton cerita kartun ni tau! Premiere Screening lagi. Woww! Dapat tonton dulu sebelum di release untuk orang ramai.
Sinopsis:
Wonder Park mengisahkan tentang seorang gadis yang bernama June (Brianna Denski), yang menemukan taman hiburan Wonder Land di hutan namun lengkap dengan permainan yang fantastik dan menyeronokkan, serta haiwan yang dapat berbicara. June menyedari bahawa taman hiburan tersebut berasal dari imaginasinya dan hanya dirinya sendiri yang dapat menyelamatkan Wonder Land dan menghidupkan kembali keajaibannya dengan bantuan haiwan tersebut.

Review sendiri :
Cerita ni best dan sangat comel. Nina pula rasa macam main permainan tu semua. Comel :D Jalan cerita yang senang untuk dipahami. June ni pandai walaupun umur dia ni terlalu kecil untuk kita dan  kreatif dan kuat berimaginasi. Ibunya dan ayahnya juga turut menyokong. Sampai satu rumah dia buat Wonderland tu. Kalau nak tambah permainan baru ke dia akan minta ibunya bisik pada patung Monyet (Peanut) tersebut dan dalam masa sama dekat Wonderland Park pula Peanut seperti mendengar bisikan tersebut dan menyurut dia menggunakan pen ajaib dia tu. Hehe dan bermulalah June berputus asa setelah mengetahui ibunya sakit dan meninggalkan June dan ayahnya untuk pergi berubat. Dan masa nak pergi ke kem Matematik dia teringat dekat ayahnya (sebab risau ayah dia tak pandai jaga diri) dan cuba melarikan diri tetapi sesat di dalam hutan dan menemui Wonderland Park (yang dia sendiri buat bersama ibunya). Dia pelik sebab kenapa gelap, tak ada orang dan sudah usang, permainan kebanyakkan rosak. Rupanya dia lah puncanya dan cuba untuk menyelesaikan. Akhirnya... Haa nanti korang tengok sendiri ye. Bawa anak korang tengok sekali :)
★★★★

Pengalaman Mengikuti MC IG Ads by SifufBads

Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Hai kembali lagi Nina nak update entri pada tahun ni. Maaf jika kunjungan anda ke Blog Hijau ni masih disitu juga entri kan. Haha ok harini Nina nak share pengalaman mengikuti kelas IG Advertising ni. 

Jika korang biasa tengok dekat news feed facebook pasti akan naik iklan sifu ni kan? Hehe Nina mengikut suami turut serta dalam kelas ni. Ni merupakan kali pertama kami pergi dan tak tahu macam mana keadaan di sana. Excited pun ada :D
Kelas ini berlangsung pada 17 Mac yang lalu di IDCC Shah Alam. Kami ingat tak ramai. Tak sangka penuh dewan dan ramai giler. Sebab ramai kami dapat duduk belakang tapi tak apa ilmu tu kalau kita fokus inshaALLAH sampai. Hehe


Ilmu yang diajar ni sangat berguna untuk mereka yang baru nak berniaga atau dah berniaga tapi selalu je sales turun naik turun naik kan. Nak tetap maintain dengan sales kita tu dan menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan. Sifu ajar macam mana nak kuasa periklanan di instagram dan sedikit ilmu di facebook. Sangat best! Kita ni kena berguru baru menjadi. Ni Nina baru nak start balik belajar. InshaALLAH kita praktik ilmu yang sifu bagi ni. Sifu ni pun tak kedekut ilmu dan jawab je pertanyaan mereka yang datang.

Untuk kelas ni ada 2 bahagian: VIP dan biasa. Nina ambil yang biasa je. Haha untuk pengetahuan korang kelas ni macam basic tau. Dia ada bermacam kelas lagi. Bolehlah usha mana kelas yang korang berminat tu.

Lagi satu Sifu baru lancarkan buku terbaru beliau. Dapatkan segera tau! Buku yang sangat sempoi sebab Sifu guna ayat kita je. Haha tak skema sangat :)

Untuk lebih lanjut boleh tekan link ini


December 31, 2018

JejalanNA | Bukit Tinggi, Pahang

Assalamualaikum dan hai semua!
Harini penutup pada tahun 2018. Banyak memori yang berlaku pada tahun 2018 ni. Alhamdulillah berjaya tempuhi dengan hati yang tenang. Haha korang macam mana pula? Ok tak tahun ni? Hope tahun depan kita berjaya tempuhi lagi. InshaALLAH.

Ni cerita 2 minggu lepas. Baru nak up entri. Nina join family trip belah mentua. Ni kira kali kedua berjalan as husband and wife lepas pergi Ipoh hari tu. Hehe Nina bertolak sabtu pagi terus ke Bukit Tinggi. Family mentua terus gerak dari rumah diorang. Kami sampai pun dah petang. Kami berginap di Meranti Park Suite.
Suasana petang. Makin sejuk tauu..
Ni dari luar apartment. Ok je aman tapi sunyi sikit..
View dari bilik ni. Cantik tau malam-malam :D
So far apartnent ni ok je. Sejuk gilerr! Tak payah pasang kipas. Cuba air dia kecil. Maybe tekanan rendah sebab tinggi kan apartment ni. Air tak boleh buka serentak. Hari tu menjerit-jerit juga sebab tengah pakai air ada orang pakai, jadi air makin kecil. Suruhlah orang tu tutup dulu sebab kita nak guna :D Malam-malam cantik. Boleh duduk dekat balkoni ni tengok bulan dan menikmati suasana. Oh lupa kedai dekat sini mahal tau dan limited. Kami tak makan di kedai. Bawak makanan sendiri dan masak je dekat bilik. Save sikit. Sebab nak keluar tak nampak kedai pun sini. 

Pagi esok kami start berjalan di Colmar Tropicale. Korang kena bayar masuk RM16/dewasa dan RM9/kanak-kanak tapi untuk tiket ni korang boleh masuk semua tempat tau. So sangat jimat! Korang boleh pergi French village, Japanese Village, Rabbit Farm dan etc.



French Village ni sangat cantik. Dari luar pun dah teruja tau nak bergambar. Sebab semua tempat cantik. Kalau boleh tak nak terlepas nak bergambar sebab gambar korang memang jadi cantik punya. Sampai pening kepala nak bergambar mana lagi. Macam negeri overseas pula rasa :D

Dekat area luar ni ada satu tempat main paint ball. Dalam area paint ball tu ada dinasour. Nak bawa family atau anak-anak tu bolehlah cuba. Lepas tu dekat area luar ni pun ada swan tau. Bolehlah bergambar. Comel je :D

Next kita gerak ke Japanese Village. Dekat sini ada shuttle tau. Kalau korang tak nak gerak dengan kereta boleh naik je shuttle diorang tapi kena beraturlah. Kalau masa cuti ke ramai orang dekat sini jadi parking penuh. Digalakkan naik shuttle ye. Japanese Village ni dekat atas lagi. Nina dah tak larat nak naik jadi yang lain je pergi sana. Nina duduk dekat tempat menunggu shuttle ni. Hehe rugi betul tapi nak buat macam mana kesihatan tak mengizinkan. Tunggu dan tengok gambar jela dapat :')
Boleh cuba pakai baju kimono tau tapi Nina lupa nak tanya dengan diorang berapa. Diorang pun tak pakai sebab budak kecil punya size tak ada. Semua size orang dewasa. Hehe

Next kami pergi Rabbit Farm tapi tak ada pun nak bergambar sebab semua keletihan. Bawa budak je pergi. Banyak arnab dari pelbagai jenis. Bulu kembang gitu dan comel. Makan boleh beli sepeket RM2 dan boleh kasi arnab makan. Masing sudah letih dan lapar, jadi kami balik apartment dulu makan solat rehat. Budak ni sibuk nak pergi naik kuda dekat Horse Trails. Tiba-tiba hujan. Maunya tak merengek. Haha last pergi juga bawa. Hujan pun dah berhenti. Kami siap-siap nak gerak balik terus ni dan singgah di Horse Trails sebab dia sehala nak balik. 
Tengok muka diorang suka sangat dapat naik tapi badan keras je tu atas kuda :P
Ni bayaran masuk untuk tengok kuda dan boleh bagi makan sekali :D
Yang ni pula harga untuk tunggang kuda. Beza ada besi dekat kaki kuda tu :D
\
Dah balik dah diorang jalan dengan kuda. Kuda ni cantik je. Dijaga dengan baik. Ok settle jalan untuk kali ni. InshaALLAH nanti Nina share lagi ye kalau pergi trip lagi. Hehe :)

December 24, 2018

JejalanNA | Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh

Assalamualaikum dan hai semua!
Musim cuti sekolah kan sekarang. Jadi apa kata mak ayah bawa anak berjalan ke Ipoh. Sebenarnya Ipoh banyak tempat menarik dan salah satunya adalah Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh. Taman Rekreasi Gunung Lang terletak 5 kilometer dari bandaraya Ipoh, adalah satu daripada beberapa gunung batu kapur yang banyak terdapat di negeri Perak, khususnya di Lembah Kinta. Kalau korang sampai je sini kiri kanan gunung batu kapur. Jadi menyebabkan kawasan disini lebih menarik, cantik dan juga menjadi tumpuan untuk sesi bergambar. 




Disebabkan Nina sampai salah waktu sebab masa itu ada aktiviti pertandingan memancing dan hujan. Jadi aktiviti menaiki bot ditunda sehingga pertandingan tersebut tamat. Sedih juga tak dapat nak melihat kawasan sekitar ini menaiki bot. Untuk pengetahuan, tiket untuk menaiki bot untuk ke pulau buatan yang jaraknya kira-kira 300 meter pula cuma berharga RM3 bagi dewasa, RM1.50 untuk kanak-kanak dan warga tua. Murahkan. Parking pun luas dan percuma. 

Untuk lebih lanjut boleh layari : https://www.orangperak.com/taman-rekreasi-gunung-lang.html