Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

April 23, 2017

Pengalaman Kali Pertama Temuduga SPA

Assalamualaikum dan hai semua!
Image result for temuduga
Entri kali ini merupakan perkongsian pengalaman Nina buat kali pertama temuduga SPA yang lalu. Sejak SPM lagi mohon SPA tapi dah kerja ni baru sekarang dapat. Mungkin boleh jadi pembakar semangat atau motivasi kepada yang lainkan. Mungkin juga entri ini menjadi rujukan pada mereka yang akan temuduga SPA juga. Hihi

Sebelum 2 minggu nak ditemuduga, akan terima SMS/email yang dapat jemputan temuduga SPA. Yang pasti korang kena update website SPA tentang jawatan yang dipohon. Mana tahu rezekikan. Tapi memang agak terkejut pagi tu, Nina dapat mesej tu. Yela SPA kan sektor awam bukan senang. Kira jemputan temuduga ni pun kira rezekilah. Dapat tak dapat tu lain kira.

Pagi tu Nina gerak ke tempat untuk ditemuduga iaitu di Seremban. Dalam surat jemputan tu dia akan letak masa kan. Nina pukul 10 pagi. So gerak awal untuk pastikan semua berjalan dengan lancar dan tidak terlalu 'rushing'. Sampai disana, tengok tanda mana tempat korang temuduga. Masa Nina sampai tu salah bilik, jadi gerak ke bilik lain dapat nombor giliran. Jadi agak lambat. Petang baru dapat temuduga. Jadi korang walaupun ada masa dia tulis dalam surat tu, korang boleh je datang awal boleh dapat nombor giliran awal. Nina baru pertama kali tak tahu. Jadi petang baru dapat temuduga. Lama kena tunggu. 

Gemuruh, takut, cuak semua perasaan menjadi satu. Korang tahulah kan kalau nak temuduga tu. Petang dalam pukul 2 lebih baru giliran Nina, masuk tu korang kena ketuk pintu dahulu dan bagi salam. Masuk dan bagi resume dan sijil kepada penemuduga. Nina dapat 2 orang penemuduga dan duanya perempuan. Mereka best dan sangat peramah tapi disebabkan gemuruh segala soalan ditanya bergetar-getar nak jawab. Kalau tak tahu atau tak pasti dengan jawapan tu, korang jawab je tak pasti. Penemuduga Nina tu dia kasi can jawab lagi. Memang baguslah. Jawab je walaupun jawapan tu korang tak pasti. Diorang nak tengok keyakinan je sebenarnya. Kalau korang nak cari tips boleh search dulu :D

Perkara penting yang korang kena ingat sebelum temuduga;
  • Print email yang jemputan temuduga SPA
  • Gerak awal ke tempat temuduga
  • Sediakan siap-siap resume/sijil dan pastikan susun siap-siap sijil tersebut (penyusunan sijil boleh tengok sini)
  • Berpakaian kemas & kasut bertutup
  • Bersedia untuk ditemuduga
  • Tawakal dan berserah pada Allah
Untuk mereka yang bakal temuduga tu, selamat maju jaya. Jangan gugup dan insyaALLAH semuanya pasti ok :)

March 28, 2017

Keenakkan Nasi Ayam Hainan Cina Muslim | Syafiq Lee Recipe Nasi Ayam Hainan

Assalamualaikum dan hai semua!
Lama rasanya tak review makanan kan. Kali ini Nina nak review satu makanan dari air tangan Cina Muslim. Kalau korang tahu masakan Cina sangat sedapkan. Hehe betul tak? Jadi tak salah rasanya kalau nak share satu restoran ni dari Cina Muslim untuk mereka yang kaki makan atau food lover untuk cuba rasai keenakkan Nasi ayam hainan disini. 

Disini ada pelbagai lagi masakan dan turut ada beberapa gerai lain dibuka dikeliling restoran ni seperti Chaw Kuew Tiau tapi makanan utama untuk restoran ni tentulah Nasi Ayam Hainan. Memang terbaik tau. Sedap sangat! Masa tu, NIna dan kakak pusing tengok ada kedai baru disitu, dan cubalah sekali. Memang sedap! Kedai ni baru je dibuka. Dan beberapa hari yang lalu kami makan lagi untuk kali kedua.
Ini adalah menu utama restoran ni. Tengok pun dah sedapkan
Nasinya pula lembut, tak keras pun. Makan dengan sambal tu kan. Perghh sedap! Cili dia tu dia campur bawang putih. Memang nice sangat! Chinese food macam tulah :)
Close up ayam dia. Nampak sedapkan? Yang uniknya timun dia letak dibawah ayam dan dipotong isi dalamnya. Jadi makan pun tak pahitlah.
Kedai dia pun bersih tau. Susun atur perabut juga teratur dan selesa makan disitu. Yang bestnya ada minuman free tau! Hihi siapa nak rasa Teh Cina dan air suam tentulah free belaka. Teh Cina dia tak manis pun. Sesuai untuk mereka yang nak diet dan jaga pemakanan.

Untuk orang Seremban dan sekitarnya, marilah sama-sama bawa satu keluarga datang ke restoran Syafiq Lee ni yang terletak di Senawang. Berhampiran dengan Giant tu (belah belakang). Dekat dengan bangunan baru tu. Alamat tak berapa nak ingat. Cari landmark dia jela ye :)

Boleh like dan follow cerita diorang di:

March 20, 2017

Shopping Dress Cantik Secara Online | LosraVelda

Assalamualaikum dan hai semua!
Siapa suka shopping angkat tangan? Hihi Nina rasa rata-rata sukakan. Lagi-lagi wanita diluar sana tu. Haaa senyum-senyum tu betullah kan :D Alhamdulillah setakat ni tak ada masalah lagi dengan pembelian online. Sangat recommended! Kita selalu keluar tapi tak jumpa yang berkenan, last beli online juga.
Related image
Sekarang Nina nak suggest korang satu website ni. Nampak logo atas tu. Haa..butik ni ada macam-macam tau. Nak dress ke, jubah ke, kurung ke, blouse dan palazo ke, haa semua adalah dekat LosraVelda ni. Siapa pernah dengar butik LosraVelda ni? Pada yang memang kaki shopping online ni confirm akan tahu. LosraVelda ni antara butik yang terkenal juga tau. Ia terletak di Shah Alam. Kalau korang tengok rambang mata. Cantik-cantik tau. Hehe ramai artis collaboration dengan butik ni. Nina walaupun dekat tapi tak sempat nak pergi. Online jela. Sekarang dia tengah sale. Combo 2 x RM150, ada Combo 2 x RM120. Mana nak dapat harga macam ni. Dahlah dari butik.
Haa kurung dia pun cantik tau. Nak buat pakai raya pun diorang dah open. Pi cepat usha dekat page diorang ye. Parcel Nina dah sampai. Yeahh! Service diorang memang terbaik. Nina order 15/03 haritu dan parcel sampai keesokkannya (16/03). Wahh cepat je. Kalau korang nak lagi cepat whatsapp je. Cepat juga reply. Hihi kain dia kualiti. Berat dan bila pakai jatuh terletak. Terima kasih LosraVelda!
Kalau korang nak order, boleh contact dekat link ni:

Shopping Dress Melalui Personal Shopper | PS Leeyanarahman & ByFatinSuhana

Assalamualaikum dan hai semua!
Dah lama nak post tapi baru sekarang nak up entri. Untuk kali ni, Nina nak share pengalaman dengan korang order dari 2 butik terkenal ni melalui personal shopper. Jika anda susah nak keluar atau tak nak berebut dengan ramai orangkan terutama bila sale tu, Nina suggest guna personal shopper je.

Personal shopper ni friendly, kalau korang nak tahu lebih details baju tu korang boleh tanya macam-macam. Kalau direct pm dengan admin butik ni sendiri mungkin makan masa nak reply. Yela ramai pelanggan nak orderkan. Jadi, lagi senang deal dengan personal shopper. Tak perlu sangat tunggu 'Q'. 

Kalau korang kenal Leeyanarahman dan ByFatinSuhana ni antara butik terkenal di Bangi Sentral. Siapa tahu? Haa memang sangat terkenalkan diorang ni? Koleksi pakaian mereka, mak datukkk! Ya ampun.. sangat-sangat lawa ye. Cantik gila. Mana taknya setiap kali sale, pasti ramai yang berpusu-pusu datang butik diorang. Malah ada yang datang seawal pagi. Butik pun tak buka lagi dah beratur tunggu 'Q'. That's why Nina kata, guna je personal shopper. Senang! Hehe sebab diorang ni dah official personal shopper untuk 2 butik ni. So dekat butik nanti diorang senang nak deal. Lagi satu Nina suka apa tau. Packaging diorang ni sangat special. Goodies bag leeyanarahman dengan box dari byFatinSuhana yang sangat exclusive gitu.

Untuk butik Leeyanarahman ni Nina guna @ps.aliaadnan (Instagram). Akak ni baik weh. Apa-apa yang korang nak tanya semua dia jawab. Memang puas hati servis dia. Walaupun dah close order, dia still layan sebab regular customer katanya. Hehe thanks akak ye sebab layanan ni. Tapi kalau dia lambat reply sikit tu jangan marah plak. Akak ni ada baby. Maybe dia tengah handle baby dia ok! Dress Leeyanarahman ni memang dress dia makaii. Cantik! Sama macam dalam gambar. Mak pun cakap cantik. Susah nak dapat corak macam tu. Limited kan. Yang jenis nak up to date bolehlah dapat koleksi Leeyanarahman ni.

Butik byFatinSuhana ni pula, Nina guna khidmat akak ni (Lupee.. nanti update semula :D). Akak ni pun ok juga nak deal. Baik, friendly. Alah personal shopper ni memang baguslah. Hehe Nina ingat baju tu kecil je, sekali sampai besar juga box dia tapi sayang, box dia dah koyak. Sedih kita. Posmenlah ni. Tak apa. Yang penting cantik baju dia. Dah macam princess. Kain dia berat, dan terletak je bila pakai. Tak jarang, flowy dan material berkualiti sama dengan harga memang berbaloi. Cuba agak labuh. Boleh bawak pergi alter jela.

Sorry tak ada gambar ootd. Nina beli ni pun reward untuk diri sendiri juga. 2 bulan kumpul nak dapatkan 2 dress ni. Hehe memang puas hati! Yang pasti 2 butik terkenal ni tengah sale juga tau! Cepat korang cari personal shopper atau order melalui website;

March 14, 2017

Tempahan Design Blog Mieza Suhaini

Assalamualaikum dan hai semua!
Syukur ke hadrat Ilahi kerana beri limpah rezeki dan sihat tubuh badan lagi untuk bekerja. Artwork ni sebenarnya bulan lepas tapi baru nak up entri. Hehe busylah kerja banyak sampai blog terabai. Blog kali ini merupakan seorang blogger juga. Haha mestilahkan. Beliau nak tema hitam putih tapi disebabkan hitam tu agak gelap jadi, saya campur dengan warna kelabu. Nak simple je. Disebabkan terlalu lama tak edit, dah tak jadi simple. Tapi owner dia kata ok, jadi proceed jela :D

Header Nina tak buat sebab apa yang owner nak tu tak dapat. Huhu jadi header dari owner sendiri. Yang lain Nina edit. Untuk watermark pula dia ilhamkan dari Nina sendiri, cuba Nina lainkan sikit :)

NAMA : MIEZA SUHAINI
PAKEJ : PAKEJ 1 FULL
THEME : BLACK WHITE (MINIMALIST)
TEMPOH SIAP : +/- TIGA HARI
BERMINAT : PM DI PAGE SEHIJAU BLOG RA