Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

March 20, 2019

Movie Review/Premiere Screening | Wonder Park

Assalamualaikum dan hai semua!
Semalam Nina dapat tonton cerita kartun ni tau! Premiere Screening lagi. Woww! Dapat tonton dulu sebelum di release untuk orang ramai.
Sinopsis:
Wonder Park mengisahkan tentang seorang gadis yang bernama June (Brianna Denski), yang menemukan taman hiburan Wonder Land di hutan namun lengkap dengan permainan yang fantastik dan menyeronokkan, serta haiwan yang dapat berbicara. June menyedari bahawa taman hiburan tersebut berasal dari imaginasinya dan hanya dirinya sendiri yang dapat menyelamatkan Wonder Land dan menghidupkan kembali keajaibannya dengan bantuan haiwan tersebut.

Review sendiri :
Cerita ni best dan sangat comel. Nina pula rasa macam main permainan tu semua. Comel :D Jalan cerita yang senang untuk dipahami. June ni pandai walaupun umur dia ni terlalu kecil untuk kita dan  kreatif dan kuat berimaginasi. Ibunya dan ayahnya juga turut menyokong. Sampai satu rumah dia buat Wonderland tu. Kalau nak tambah permainan baru ke dia akan minta ibunya bisik pada patung Monyet (Peanut) tersebut dan dalam masa sama dekat Wonderland Park pula Peanut seperti mendengar bisikan tersebut dan menyurut dia menggunakan pen ajaib dia tu. Hehe dan bermulalah June berputus asa setelah mengetahui ibunya sakit dan meninggalkan June dan ayahnya untuk pergi berubat. Dan masa nak pergi ke kem Matematik dia teringat dekat ayahnya (sebab risau ayah dia tak pandai jaga diri) dan cuba melarikan diri tetapi sesat di dalam hutan dan menemui Wonderland Park (yang dia sendiri buat bersama ibunya). Dia pelik sebab kenapa gelap, tak ada orang dan sudah usang, permainan kebanyakkan rosak. Rupanya dia lah puncanya dan cuba untuk menyelesaikan. Akhirnya... Haa nanti korang tengok sendiri ye. Bawa anak korang tengok sekali :)
★★★★

Pengalaman Mengikuti MC IG Ads by SifufBads

Assalamualaikum dan salam sejahtera!
Hai kembali lagi Nina nak update entri pada tahun ni. Maaf jika kunjungan anda ke Blog Hijau ni masih disitu juga entri kan. Haha ok harini Nina nak share pengalaman mengikuti kelas IG Advertising ni. 

Jika korang biasa tengok dekat news feed facebook pasti akan naik iklan sifu ni kan? Hehe Nina mengikut suami turut serta dalam kelas ni. Ni merupakan kali pertama kami pergi dan tak tahu macam mana keadaan di sana. Excited pun ada :D
Kelas ini berlangsung pada 17 Mac yang lalu di IDCC Shah Alam. Kami ingat tak ramai. Tak sangka penuh dewan dan ramai giler. Sebab ramai kami dapat duduk belakang tapi tak apa ilmu tu kalau kita fokus inshaALLAH sampai. Hehe


Ilmu yang diajar ni sangat berguna untuk mereka yang baru nak berniaga atau dah berniaga tapi selalu je sales turun naik turun naik kan. Nak tetap maintain dengan sales kita tu dan menjadi orang yang berjaya dalam perniagaan. Sifu ajar macam mana nak kuasa periklanan di instagram dan sedikit ilmu di facebook. Sangat best! Kita ni kena berguru baru menjadi. Ni Nina baru nak start balik belajar. InshaALLAH kita praktik ilmu yang sifu bagi ni. Sifu ni pun tak kedekut ilmu dan jawab je pertanyaan mereka yang datang.

Untuk kelas ni ada 2 bahagian: VIP dan biasa. Nina ambil yang biasa je. Haha untuk pengetahuan korang kelas ni macam basic tau. Dia ada bermacam kelas lagi. Bolehlah usha mana kelas yang korang berminat tu.

Lagi satu Sifu baru lancarkan buku terbaru beliau. Dapatkan segera tau! Buku yang sangat sempoi sebab Sifu guna ayat kita je. Haha tak skema sangat :)

Untuk lebih lanjut boleh tekan link ini


December 31, 2018

JejalanNA | Bukit Tinggi, Pahang

Assalamualaikum dan hai semua!
Harini penutup pada tahun 2018. Banyak memori yang berlaku pada tahun 2018 ni. Alhamdulillah berjaya tempuhi dengan hati yang tenang. Haha korang macam mana pula? Ok tak tahun ni? Hope tahun depan kita berjaya tempuhi lagi. InshaALLAH.

Ni cerita 2 minggu lepas. Baru nak up entri. Nina join family trip belah mentua. Ni kira kali kedua berjalan as husband and wife lepas pergi Ipoh hari tu. Hehe Nina bertolak sabtu pagi terus ke Bukit Tinggi. Family mentua terus gerak dari rumah diorang. Kami sampai pun dah petang. Kami berginap di Meranti Park Suite.
Suasana petang. Makin sejuk tauu..
Ni dari luar apartment. Ok je aman tapi sunyi sikit..
View dari bilik ni. Cantik tau malam-malam :D
So far apartnent ni ok je. Sejuk gilerr! Tak payah pasang kipas. Cuba air dia kecil. Maybe tekanan rendah sebab tinggi kan apartment ni. Air tak boleh buka serentak. Hari tu menjerit-jerit juga sebab tengah pakai air ada orang pakai, jadi air makin kecil. Suruhlah orang tu tutup dulu sebab kita nak guna :D Malam-malam cantik. Boleh duduk dekat balkoni ni tengok bulan dan menikmati suasana. Oh lupa kedai dekat sini mahal tau dan limited. Kami tak makan di kedai. Bawak makanan sendiri dan masak je dekat bilik. Save sikit. Sebab nak keluar tak nampak kedai pun sini. 

Pagi esok kami start berjalan di Colmar Tropicale. Korang kena bayar masuk RM16/dewasa dan RM9/kanak-kanak tapi untuk tiket ni korang boleh masuk semua tempat tau. So sangat jimat! Korang boleh pergi French village, Japanese Village, Rabbit Farm dan etc.



French Village ni sangat cantik. Dari luar pun dah teruja tau nak bergambar. Sebab semua tempat cantik. Kalau boleh tak nak terlepas nak bergambar sebab gambar korang memang jadi cantik punya. Sampai pening kepala nak bergambar mana lagi. Macam negeri overseas pula rasa :D

Dekat area luar ni ada satu tempat main paint ball. Dalam area paint ball tu ada dinasour. Nak bawa family atau anak-anak tu bolehlah cuba. Lepas tu dekat area luar ni pun ada swan tau. Bolehlah bergambar. Comel je :D

Next kita gerak ke Japanese Village. Dekat sini ada shuttle tau. Kalau korang tak nak gerak dengan kereta boleh naik je shuttle diorang tapi kena beraturlah. Kalau masa cuti ke ramai orang dekat sini jadi parking penuh. Digalakkan naik shuttle ye. Japanese Village ni dekat atas lagi. Nina dah tak larat nak naik jadi yang lain je pergi sana. Nina duduk dekat tempat menunggu shuttle ni. Hehe rugi betul tapi nak buat macam mana kesihatan tak mengizinkan. Tunggu dan tengok gambar jela dapat :')
Boleh cuba pakai baju kimono tau tapi Nina lupa nak tanya dengan diorang berapa. Diorang pun tak pakai sebab budak kecil punya size tak ada. Semua size orang dewasa. Hehe

Next kami pergi Rabbit Farm tapi tak ada pun nak bergambar sebab semua keletihan. Bawa budak je pergi. Banyak arnab dari pelbagai jenis. Bulu kembang gitu dan comel. Makan boleh beli sepeket RM2 dan boleh kasi arnab makan. Masing sudah letih dan lapar, jadi kami balik apartment dulu makan solat rehat. Budak ni sibuk nak pergi naik kuda dekat Horse Trails. Tiba-tiba hujan. Maunya tak merengek. Haha last pergi juga bawa. Hujan pun dah berhenti. Kami siap-siap nak gerak balik terus ni dan singgah di Horse Trails sebab dia sehala nak balik. 
Tengok muka diorang suka sangat dapat naik tapi badan keras je tu atas kuda :P
Ni bayaran masuk untuk tengok kuda dan boleh bagi makan sekali :D
Yang ni pula harga untuk tunggang kuda. Beza ada besi dekat kaki kuda tu :D
\
Dah balik dah diorang jalan dengan kuda. Kuda ni cantik je. Dijaga dengan baik. Ok settle jalan untuk kali ni. InshaALLAH nanti Nina share lagi ye kalau pergi trip lagi. Hehe :)

December 24, 2018

JejalanNA | Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh

Assalamualaikum dan hai semua!
Musim cuti sekolah kan sekarang. Jadi apa kata mak ayah bawa anak berjalan ke Ipoh. Sebenarnya Ipoh banyak tempat menarik dan salah satunya adalah Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh. Taman Rekreasi Gunung Lang terletak 5 kilometer dari bandaraya Ipoh, adalah satu daripada beberapa gunung batu kapur yang banyak terdapat di negeri Perak, khususnya di Lembah Kinta. Kalau korang sampai je sini kiri kanan gunung batu kapur. Jadi menyebabkan kawasan disini lebih menarik, cantik dan juga menjadi tumpuan untuk sesi bergambar. 




Disebabkan Nina sampai salah waktu sebab masa itu ada aktiviti pertandingan memancing dan hujan. Jadi aktiviti menaiki bot ditunda sehingga pertandingan tersebut tamat. Sedih juga tak dapat nak melihat kawasan sekitar ini menaiki bot. Untuk pengetahuan, tiket untuk menaiki bot untuk ke pulau buatan yang jaraknya kira-kira 300 meter pula cuma berharga RM3 bagi dewasa, RM1.50 untuk kanak-kanak dan warga tua. Murahkan. Parking pun luas dan percuma. 

Untuk lebih lanjut boleh layari : https://www.orangperak.com/taman-rekreasi-gunung-lang.html

AK Wedding | Ringkasan Persediaan Majlis

Assalamualaikum dan hai semua!
Lamanya nak update setiap entri ni kan. Maaf sekejap timbul sekejap ada. Nina cuba untuk cari masa untuk update tapi sifat kemalasan tu. Haha jadi untuk majlis perkahwinan yang lepas Nina nak share vendor yang Nina guna untuk memeriahkan majlis tersebut. Hanya separuh ye. Tak ingat nak credit semua :)

1) KAD JEMPUTAN
Kad sangat penting sebab jika berlebihan, lauk akan tidak cukup. Korang kena anggar berapa jemputan yang ingin dijemput. Contoh macam Nina jemputan 500 orang dan kad perlulah 150/200 keping sahaja dan selebihnya melalui cakap mulut/whatsapp dan sebagainya. Minta pendapat caterier juga sebab diorang lebih pengalaman. Kebiasaannya katering akan sediakan lebihan lauk dalam 100-150pax. Bergantung kepada jumlah jemputan anda.

Kad Nina buat sendiri dan print sendiri. Baru puas hari bila hasil sendiri. So, boleh jimat disitu :)

2) CATERING & CANOPY





Nina ambil dekat area kampung je dekat Rembau juga sebab senang nak bawa dan still fresh. Tak ada isu akan timbul mcm lauk basi ke tertumpah ke. Nina ada survey beberapa vendor tapi akhirnya memilih yang ni juga sebab harga yang sangat berbaloi dan murah. Owner yang friendly giler. Haha boleh ikut bajet korang. Memang senang deal dengan pakcik ni. Semua lengkap. Dari khemah dan kanopi semualah. Tapi Nina cuba ambil katering dengan kanopi je. Alhamdulillah lauk cukup dan sedap. Ada lebih sikit je. Masa test food tu pun mak dengan abang cakap sedap. Alhamdulillah sama masa kenduri hari tu. Yang Nina suka sangat dengan harga yang dia bagi tu dapat khemah dan deco yang cantik. Puas hati. Tak boleh move on ni. Kemas kerja dia. Mak pun cakap cantik. Terima kasih acik. Terlebih terkurang minta maaf lah ye.

Facebook : D’citra Catering
No contact : +60 12-931 4598 / +60 16-829 2248 (En. Hanafi)

3) CAKE 1 TIER

Sebelum ni dah pernah tempah kek dengan akak ni. Memang sedap. Kak Niza pun baik kot sebab sedaya upaya buatkan kek macam dalam gambar yang Nina bagi. Sebab nak bergambar potong kek je. Jadi simple 1 tier je tapi kek cantik. Rasa sedap. Next time inshaAllah tempah lagi.

Mana nak order boleh contact akak ni
Instagram : @fazlinniza990
Facebook : Fazlin Niza

4) TOPPER

Nina guna topper ni untuk hias kek dan hantaran. Exclusive sangat uolls! Sebab Nina suka keunikkan dan Nina buat juga topper di atas hantaran. Lebih unik. Terima kasih sangat kak. Hehe dari dulu guna servis akak memang tak pernah kecewa. Hasil memang confirm memuaskan. Kemas dan servis tip top!

Korang yang mencari topper sila guna servis akak ni. Beritahu je nak topper macam mana, akak ni boleh buat. Boleh pos ye. Kalau dekat boleh COD. Hehe topper artis pun akak ni buat tauu :)

Instagram : @kimykashop

5) PELAMIN

Ada setengah orang tak suka sangat dengan konsep minimalist ni. Tapi Nina lebih suka memilih pelamin yang simple2 je. Terima kasih Mhugallery sebab buat pelamin cantik. Sejuk je mata memandang sebab sis pilih kaler soft iaitu putih, cream dan peach. Senang match dan warna baju pengantin tu naik. Dalam gambar pun jadi lawa je :)

Boleh cuba ambil servis dengan sis ni sebab design pelamin dia semua lawa. Banyak pengantin ambil dengan dia.

Instagram : @mhugallery
Facebook : Make Her Up / Mhugallery

6) HANDSOCK


Risau kalau terselak lengan baju? Pakai je handsock. Handsock ni selesa woo. Sedap pakai. Cun giler! Untuk nikah sis pakai handsock Maira yang ada lace dekat hujung lengan tu nak nampak lagi sweet dan cantik. Sebab nikah kita pakai baju simple je kan. Sanding pula pakai handsock Bella sebab baju dah meriah jadi serikan dengan handsock biasa je cukup :)

Mana nak dapat? Haa jom serbu kedai adik sorang ni. Beli banyak2 dapat diskaun tau. Cepat contact adik ni :

Instagram : @fieyahshoppe
Facebook : Galeri Sofiyah
Shopee : Fieyaah Shoppe

7) BAJU NIKAH & ANDAMAN
Baju nikah akak sulung Nina buat sebab dia memang tukang jahit. Nina nak yang simple je. Kat sini pun dah jimat sikit :) Korang boleh pilih baju apa yang nak kan. Kalau di butik baju sangat terhad. Puas hati sebab simple pun baju tapi cantik. Lagi dalam gambar memang cantik.

Untuk mekap nikah pagi tu, akak Nina juga yang mekapkan. Untuk mekap sanding, guna servis Makeup & Makeover by Roshima Roslan. Akak ni memang power tau. Hasil tangan dia memang cantik. Nina tak biasa pakai mekap. Sekali mekap lain pula muka :D Kedua mekap Nina request nak natural je. No eye lashes ok.

8) HANTARAN
Hantaran korang kena bincang dengan pihak lelaki. Macam Nina 7 balas 9 dulang. Sebab kalau banyak lagi lawa untuk bergambar. Tersusun cantik je letak. Tapi ikut bajet juga ye. Kalau mampu sedikit buat je sedikit. 

9) GOODIES
Untuk goodies pula mengikut kemampuan ye. Jumlah tu kena separuh jemputan korang. Contoh jemputan 500, goodies boleh 350/400. Lebih tak apa, jangan kurang.

10) PHOTOGRAPHER
Yang ni part yang penting juga sebab dia lah yang snap memori majlis. Hehe nina ambil servis Kotak Warna Studio. Memang power team diorang. Gambar cantik tau. Korang boleh cuba ye. Memang banyak feedback yang positif je pasal diorang :)

11) LAIN-LAIN
Homestay untuk belah lelaki perlu ditempah lebih awal untuk mengelakkan homestay/tempat tinggal rombongan lelaki penuh. Lagi-lagi musim cuti sekolah/kahwin. Lebih baik cari yang berdekatan dengan rumah pengantin perempuan.

Jika perlu sediakan bunga pahar dan bunga manggar. Dan lain-lain keperluan mengikut kreativiti.

Korang boleh usha diorang ye dan boleh shopping juga. Jika Nina ada tertinggal boleh share sekali dengan ruangan komen dibawah :)