Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

September 22, 2022

Diari Mengandung Anak Kedua (Part I) | Awal Kehamilan

Assalamualaikum dan hai semua!ALHAMDULILLAH. I'M PREGNANT!

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi kerana diberikan rezeki yang tak terhingga. Hehe macam tak percaya je. Untuk dijadikan cerita haritu Nina nak berhenti bekerja sebabnya dapat tawaran kerja baru tapi tak jadi. Ada isu sedikit dengan company tersebut dan rupanya dah pregnant masa itu.  Jadi Nina kena withdraw surat resign tu. Haha memang kecohlah satu office kenapa tak jadi berhenti. Rezeki lain rupanya. Haha Alhamdulillah sangat :D

Nina buat ujian kehamilan sendiri dekat rumah dan Alhamdulillah double line. Terkejut juga dan terus pergi klinik untuk kepastian. Sampai ke klinik dia scan memang ada katung. Hehe masa ni kandungan dah 5 minggu. Doktor pun bagi folid acid sebagai vitamin.

Apakah Itu Asid Folik?

Folate merupakan sejenis vitamin B yang boleh didapati daripada makanan. Bahan ini amat penting dalam perkembangan tubuh manusia. Sel-sel pada tubuh badan kita berganti pada setiap hari seperti kuku, rambut dan kulit memerlukan vitamin ini untuk meneruskan proses tersebut.

Asid folik merupakan bentuk sintetik bagi folate yang ditambah bagi memperkaya zat di dalam makanan seperti roti, bijirin dan pasta. Folate juga wujud secara semula jadi dalam makanan seperti di dalam kekacang dan sayuran hijau. Namun begitu, kandungan semulajadi folate di dalam makanan biasanya tidak mencukupi untuk menampung keperluan tubuh terutamanya bagi wanita mengandung.

Mengapakah Anda Perlukan Asid Folik?
Asid folik adalah penting dalam penghasilan sel darah merah dan sel-sel lain di dalam tubuh seperti kuku, rambut, kulit, saraf dan otak. Oleh itu ia amat penting bagi wanita hamil untuk pertumbuhan janin yang sihat dan sempurna serta kesihatan wanita itu sendiri.

Pengambilan supplement asid folik dapat membantu mengelakkan janin daripada mengalami kecacatan kongenital utama otak atau tulang belakang, termasuk kecacatan tiub neural, seperti spina bifida dan anencephaly (kepala bayi kecil atau tiada kepala). Wanita yang sedang hamil atau merancang untuk kehamilan harus mengambil suplemen asid folik sebanyak 400 mcg setiap hari bagi mengelakkan risiko kecacatan pada bayi ini. Sebaiknya, asid folik diambil sebulan sebelum kehamilan dan tiga bulan pertama kehamilan. Asid folik ini juga meningkatkan kesuburan wanita.

Asid folik memainkan peranan pencegahan dalam pelbagai keadaan seperti :
  • Autism: Asid folik yang diambil sebelum dan pada awal kehamilan dapat mencegah kemungkinan autism pada bayi.
  • Bibir dan lelangit rekah (cleft palate).
  • Radang sendi seperti rheumatoid arthritis: Asid folik digunakan sebagai suplemen bagi penghidap radang sendi yang mengambil ubatan mengandungi steroid seperti methotrexate.
  • Kehilangan penglihatan berkaitan dengan umur: Sesetengah kajian menunjukkan bahawa mengambil asid folik dengan vitamin lain termasuk vitamin B6 dan vitamin B12 mengurangkan risiko masalah penglihatan yang berkaitan dengan usia.
  • Kemurungan: Penyelidikan menunjukkan bahawa mengambil asid folik bersama-sama dengan antidepresan akan mengurangkan simptom kemurungan pada pesakit depresi.
  • Tekanan darah tinggi: Penyelidikan mencadangkan bahawa mengambil asid folik setiap hari sekurang-kurangnya 6 minggu mengurangkan tekanan darah pada orang yang mempunyai tekanan darah tinggi.
  • Asid folik juga disarankan baik untuk mencegah masalah gusi.
  • Mengambil asid folik boleh mengurangkan gejala vitiligo atau sopak. 

ALAHAN SEMASA MENGANDUNG
Orang cakap morning sickness ni bergantung pada badan masing-masing dan setiap kali mengandung alahan juga akan berbeza. Kali ni alahan Nina berbeza sedikit dari mengandung anak pertama dulu. Agak teruk sebab selalu muntah dan sampai 4 bulan baru ada selera makan. Tapi alhamdulillah ok je :D

BUKU PINK KLINIK KESIHATAN
Macam biasa bila dah mengandung ni kenalah buka buku pink di klinik kesihatan daerah masing-masingkan. Minggu ke-4 dah boleh pergi ke klinik yang terdekat mengikut alamat rumah. Buka buku pink ni mengambil masa sedikit sebab akan berjumpa dengan doktor. Nurse akan isi segala maklumat korang dalam buku tersebut dan buat beberapa ujian saringan. Selepas itu, nurse akan set next appoinment untuk setiap bulan.

MONTHLY CHECK UP & MINUM AIR GULA (MGTT)
Antara ujian saringan yang dibuat setiap bulan kita pergi ke klinik untuk check up ialah ujian saringan urin (air kencing), hb (darah), pemeriksaan berat badan, tekanan darah, nadi, perut dan sebagainya. Nurse akan monitor setiap bulan untuk pastikan kandungan dalam keadaan sihat dan jika ada masalah boleh tahu dengan lebih awal.

Benda paling tak suka untuk ibu-ibu mengandung iaitu minum air gula. Haha minum gula ni sangat penting untuk mengenal pasti kadar gula atau glukosa dalam tubuh atau lebih senang kata nak kesan ada kencing manis semasa mengandung. Tujuan air gula perlu diminum sebab sebenarnya nak uji kemampuan insulin dalam tubuh, nak tengok sama ada ia boleh berfungsi ataupun tidak. Mengikut Nurse minum gula ni wajib untuk semua ibu yang berumur 25 ke atas. Pastikan korang jangan muntah bila minum gula tu sebab nanti dikira batal dan kena ulang semula. Tips Nina nak share korang kena minum dalam keadaan air tu masih suam dan sekali teguk je. Jangan berhenti. Haha kalau berhenti korang akan rasa mual. Malam sebelum tu kena puasa (selepas pukul 10 malam) dan keesokkan pagi tu datang awal untuk minum gula di klinik. Selepas 2 jam baru ambil darah balik dan tunggu keputusan. Untuk mengandung kali kedua ini, Nina sangkut lagi. Hehe tetapi kadang kencing manis ni mungkin masa mengandung sahaja. Selepas 6-8 minggu bersalin kena lagi minum guła untuk tengok ada sama ada kencing manis atau tidak.

PEMANTAUAN KAWALAN GLUKOSA DALAM DARAH (BSP)
Bila ada kencing manis ini doktor akan buat pemantauan kawalan glukosa dalam darah (BSP). Nina kena buat ujian gula di mana-mana farmasi atau ada alat sendiri glometer sehari sebelum doktor review pada esoknya. Malam kena puasa (selepas pukul 10 malam) untuk buat ujian gula pada esok pagi. Ujian gula ini perlu dibuat sehari 4 kali iaitu sebelum makan pagi, selepas 2 jam makan pagi, selepas 2 jam makan tengahari dan selepas 2 jam makan malam. Nina perlu control diet je iaitu lebihkan protein, sayur hijau dan buah. Nasi atau karbohidrat kena kurangkan.

KIRAAN GERAKAN BAYI
Bila yang ke 28 minggu, Nurse akan ingat tentang carta pergerakan janin iaitu pastikan kiraan anak dalam kandungan bergerak dalam 10 kali sehari bermula dari pukul 9 pagi sehingga 9 malam. Kena tanda dalam buku dan catat waktu terakhir gerakan bayi yang ke sepuluh tu. Bila kandungan dah semakin membesar pergerakannya juga semakin aktif.

Cerita seterusnya kita sambung di entri lain;
PART II
PART III

January 20, 2022

Pandemik 2021: RichWorks Komited Bantu 605,000 Bangsa Usahawan Bangkit Semula

Assalamualaikum dan hai semua!
Sedar tak sedar, tahun 2021 telah kita harungi dengan pelbagai cabaran. Kisah pandemik bermula pada awal tahun manakala ditutup bersama musibah banjir pada akhir Disember lalu.
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.35 - Copy.jpeg
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.35 (1) - Copy.jpeg
Ramai yang terkesan, begitu juga RichWorks tetapi ini menguatkan lagi semangat untuk terus bangkit dan membantu orang luar sana.

RichWorks prihatin dan sangat memahami perasaan yang dialami ramai orang di luar sana termasuk bangsa usahawan dan rakyat Malaysia. Lebih-lebih lagi apabila pengasas RichWorks International Sdn. Bhd. (RichWorks) iaitu Datuk Wira Dr Azizan Osman bersama 31 ahli keluarganya telah dijangkiti COVID-19.

Ibu mertua Dr Azizan meninggal dunia dan beliau sendiri hampir maut selepas doktor mengesahkan sudah tidak ada harapan jika keadaannya masih sama selepas dimasukkan mesin bantuan pernafasan.
Alhamdulillah, akhirnya keadaan Dr Azizan Osman semakin baik.  Beliau menganggap ia adalah sebagai peluang yang Allah SWT berikan. Dr. Azizan Osman komited untuk menggunakan peluang ini sebaiknya untuk membimbing usahawan untuk lebih berjaya lagi. 

Tidak lama kemudian, beliau berada dalam proses pemulihan dan ketika itulah Dr Azizan komited mula menjalankan program percuma yang telah dihadiri oleh beribu-ribu usahawan dan bakal usahawan.
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.34 (1).jpeg
PERJALANAN RICKWORDS
PROGRAM RICHWORKS
Apakah program yang RichWorks anjurkan? Sebanyak 7 program usahawan dianjurkan secara percuma dan ia memakan masa bersamaan 98 jam yang Dr Azizan Osman berikan untuk bersama-sama usahawan dalam meningkatkan semangat mereka dan memberi tunjuk ajar.

Secara keseluruhan pada tahun lepas, RichWorks dapat membantu hampir 605,000 orang melalui 13 program keusahawanan yang ditaja sepenuhnya RichWorks International.

Tidak hanya itu sahaja, salah satu program RichWorks International telah menjadi bualan ramai. Program Wanita Bangkit Berniaga (WBB) juga mendapat pengiktirafan kerajaan bila disebut dalam Dewan Rakyat sebagai rakan kolaborasi Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 12.05.33 - Copy.jpeg
SUMBANGAN RICHWORKS
Pegawai Perniagaan RichWorks iaitu Tuan Radz Mohd. memberitahu, pihaknya tidak ketinggalan dalam menyumbang kembali kepada masyarakat melalui Pertubuhan Kebajikan RichWell (RichWell). RichWorks prihatin ingin bantu rakyat, di sinilah mereka beri semula dan bantu rakyat.

Tuan Radz juga memaklumkan bahawa Kempen #RichWellBantu yang ditubuhkan oleh Dr. Azizan bermula Julai tahun lalu ini, berjaya mengumpulkan RM 501,497 untuk membantu lebih dari 2,000 keluarga.
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.36 - Copy.jpeg
"Tidak berhenti di situ, sumbangan kilat berjumlah RM500,000 dikumpulkan daripada usahawan kami dan RichWorks sendiri dalam 24 jam bagi mangsa banjir di Selangor pada 18 Disember tahun lalu," ujar Tuan Radz lagi.

RichWorks bersama ahli Titanium dan Spire turut menyumbang sebanyak 762 ekor kambing dan 84 ekor unta bernilai RM 824,160 dalam ibadah korban kali ini.

Selain itu, ahli Titanium dan anak didik RichWorks International juga telah berkongsi rezeki menaja 9 pelajar ke Tarim Yemen dengan sumbangan sebanyak RM 180,000 sempena Maulidur Rasul.

Dalam tempoh masa setahun ini jugalah, syarikat bimbingan dan latihan pembangunan usahawan paling berjaya di negara kita ini tetap meneruskan misinya dalam membangun dan membina usahawan untuk lebih berjaya lagi.

KEJAYAAN AHLI RICHWORKS
Ada hasil apabila belajar bersama Richworks ini dan hasil pasti datang bila kita sudah berusaha sungguh-sungguh.

Berikut adalah pencapaian anak didik Dr Azizan. Untuk pengetahuan anda, pada tahun 2021, jumlah keseluruhan peserta mentoring RichWorks iaitu Titanium, Spire dan EliteX berjumlah 1,855 orang dengan jualan terkumpul RM3.7 billion.
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.37 (1) - Copy.jpeg
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.37 - Copy.jpeg
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.38 - Copy.jpeg
Bagi ahli Titanium pula, sebanyak 312 usahawan berjaya hasilkan RM3.2 bilion, RM495 juta (519 ahli Spire) dan RM46.9 juta (1,024 ahli Elite X).

Melalui program bimbingan Spire kami yang menyediakan usahawan capai jualan RM1 juta pertama setahun, sebanyak 72 usahawan berjaya mencapainya.

Richworks prihatin untuk melihat usahawan berjaya capai impian. 77 bisnes di bawah bimbingan RichWorks mencapai jualan lebih RM10 juta, lima bisnes (RM50 juta ke atas) dan lima bisnes (RM100 juta ke atas) pada 2021.

Syukur atas kejayaan dan ujian dihadapi 2021 lalu, itulah sedikit sebanyak perjalanan RichWorks yang telah mereka usahakan dan akan dipergiatkan lagi tahun baru ini, insyaAllah.

Moga usaha RichWorks (richworks.com) untuk membantu lebih ramai bangsa usahawan dan misinya akan dipermudahkan dan diberkati oleh Allah SWT.

TENTANG RICHWORKS
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.32 - Copy.jpeg
Bisnes perlukan jenama dan produk untuk dipasarkan. Tetapi tak ramai tahu siapakah yang pakar disebaliknya untuk bantu mereka.  RichWorks International adalah Syarikat bimbingan dan latihan keusahawanan terbesar dan paling berjaya di Malaysia khususnya dari segi penjenamaan, pemasaran dan kepimpinan.

Sejak 2008, RichWorks telah melatih lebih dari 10,000 syarikat menerusi Master Coach Azizan Osman dan menarik lebih daripada 1,500,000 peserta dalam lebih 1,500 acara dan seminar live dan dalam talian (virtual online). 
D:\Pictures\blog\collaboration\projek mega\WhatsApp Image 2022-01-14 at 10.42.34 - Copy.jpeg
RichWorks bantu rakyat dengan berkongsi ilmu keusahawanan secara online ketika pandemik tahun 2021. RichWorks komited untuk bantu beribu-ribu usahawan sehingga dapat melahirkan jutawan yang berjaya dalam tempoh 6-24 bulan. Itu telah terbukti menjadi dengan adanya rekod prestasi terbukti, strategi perniagaan dan program mentoring dari RichWorks International.

Selain RichWorks bantu rakyat dan RichWorks prihatin, RichWorks dalam rancangan untuk merealisasikan misinya. Visi RichWorks International Sdn Bhd adalah menjadi 'Netflix' Pendidikan Usahawan dengan 100 juta pelanggan menjelang 2025 dengan akses mudah ke kandungan berorientasikan results dan penyelesaian yang dipercayai di platform dalam talian - RichWorks.com untuk Inspire, Educate & Add Value kepada komuniti di seluruh dunia.

Boleh layari website www.richworks.com untuk maklumat lanjut.

#RichWorks #RichworksAcademy #PerjuanganRichworks #PerjalananRichWorks2021 #UsahawanJutawan #BitersXRichworks