Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

June 21, 2020

[PERHATIAN] PENYERTAAN SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM

Assalamualaikum dan hai semua!
Disini senarai penyertaan bagi segmen yang Nina anjurkan yang lalu. Maaf jika ada kekurangan sepanjang segmen ini berjalan. Promote pun kurang sebab busy sangat. Tapi still nak buat juga. Semua penyertaan dapat kad raya ye :D Lain kali ada rezeki lebih kita buat lagi ye.
SENARAI PENYERTAAN KAD RAYA LIMITED 2020

BOLEH REDEEM KAD RAYA KORANG DENGAN >>PM<<  

1. NAMA
2. ALAMAT 
3. LIST NO BERAPA
4. LINK BLOG

DENGAN SEGERA! LAMBAT TAK BOLEH DAPAT :D

Tahniah dan terima kasih semua yang join :)

June 19, 2020

SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM

Assalamualaikum dan hai semua!
INI STICKY POST SEHINGGA 31/05/2020 DILANJUTKAN 19/06/2020
Syarat-syarat penyertaan :
  1. Buat satu entri bertajuk : SEGMEN KAD RAYA 2020 NANIENA.COM 
  2. Copy banner segmen di atas masukkan ke dalam entri segmen dan tag beberapa rakan anda
  3. Follow blogFollow instagramFollow/Add facebookLike page facebook
  4. Lepas itu, dah boleh submit url entri bawah kotak komen segmen ini sahaja
  5. Segmen bermula 19.05.2020 - 19.06.2020
Hadiah :
  • KAD RAYA LIMITED 2020
  • KAD RAYA LIMITED 2019/2018
Selamat Bersegmen :)

May 29, 2020

MasakMasakbyRA | Acar Jelatah

Assalamualaikum dan hai semua!
Menu yang senang dan kalau tak tahu nak jadikan makanan tambah bila makan nasi. Tak perlu masak dan guna gas. Gaul je :D


1. Masukkan semua bahan dan kacau sebati
2. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Tepung Pelita

Assalamualaikum dan hai semua!
Entri kali ni Nina nak share untuk buat kuih atau pencuci mulut gituwww! Hehe jom tengok bahan dia. Senang je :D

Lapisan Hijau

1 cawan tepung beras (semua tepung beras boleh guna selain cap gajah 5)
1 cawan gula halus
4 cawan air
Daun pandan
Pewarna hijau

Cara :

1. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar dan kisarkan sehingga sebati
2. Tapis dan masukkan ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat (sekejap je dia jadi pekat. Kalau dah susah nak gaul tu kira dah pekat @ bila dia ada keluar buih tu dah masaklah)
3. Masukkan ke dalam bekas dan ketepikan dulu. Sebelum masuk dalam bekas tu taburkan sedikit gula yang telah dikisar halus bagi dia cair sendiri
4. Siap!


Lapisan Putih
1 kotak santan kecil
3 cawan air
4 sudu makan tepung beras
Garam


Cara :

1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati
2. Masakkan dengan api sederhana dan kacau hingga menjadi pekat (sekejap je dia jadi pekat. Kalau dah susah nak gaul tu kira dah pekat @ bila dia ada keluar buih tu dah masaklah)
3. Tuang ke dalam bekas lapisan hijau tadi dan biarkan sejuk dulu baru boleh makan (masuk dalam peti dulu ke lagi tambah sedap)
4. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Spaghetti Bolognese

Assalamualaikum dan hai semua!
Kali ini western pula nak share menu. Walaupun kebanyakkan orang pandia buat tapi Nina nak share juga :D
Spaghetti
1. Didihkan air dan masukkan spaghetti sehingga kembang dan lembut
2. Angat dan toskan
3. Siap!

Sos bolognese
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang holland dan bawang putih sehingga naik bau
2. Masukkan daging cincang dan masak seketika sehingga hampir masak
3. Masukkan cendawan butang dan tomato ceri
4. Masukkan sos prego dan tomato puri dan kacau seketika
5. Perasakan ikut kesesuaian tekak masing-masing
6. Bila nampak sos agak pekat dan minyak timbul atas kuali makna sos sudah masak
7. Hidangkan dengan pasta yang sudah direbus tadi
8. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Nasi Ayam

Assalamualaikum dan hai semua!

Siapa peminat nasi ayam dekat sini? Hehe jom cuba masak nak? Senang juga tapi dia banyak benda nak buat tu nampak macam remeh :D
Air rebusan ayam
1. Didihkan air dan masukkan ayam
2. Remus ayam sampai jadi putih
3. Bila ayam dah jadi putih boleh angkat dan asingkan ayam
4. Air rebusan ayam tadi jangan buang sebab kita nak guna nanti

Nasi
1. Panaskan sedikit minyak masak
2. Cairkan butter
3. Masukkan bawang merah, bawang putih, halia untuk tumis sehingga bertukar warna
4. Masukkan tumisan ini di dalam periuk nasi yang berasnya sudah dibasuh. Selepas itu boleh letak daun pandan, kiub ayam & sedikit serbuk kunyit untuk warna nasi kuning
5. Setelah bahan tadi digaul, boleh letak dalam rice cooker dan masak seperti biasa
6. Siap!

Sambal
1. Potong cili besar dan tomato (sis tak ada cili padi) sebelum dimasukkan dalam blender
2. Masukkan 3 senduk air rebusan ayam tadi
3. Blender sehingga sebati dan hancur
4. Cili yang diblend tadi dimasak diatas dapur
5. Campurkan sos cili, gula, garam, air, sedikit cuka (sis tak ada cuka ganti dengan air limau nipis)
6. Season to taste
7. Masak sehingga sedikit pekat lepas tu tutup api
8. Siap!

Ayam
1. Tumbuk bawang putih dan halia sampai halus
2. Masukkan sekali bersama dengan ayam yang direbus tadi dan gaul dengan kicap manis, sos tiram dan madu
3. Perap selama 30 minit/1 jam
4. Kicap perapan tu jangan dibuang. Tuangkan dalam mangkuk sebab ianya akan diguna untuk buat kicap dia
5. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Slowkan api dan masukkan ayam yang diperap tadi. Goreng dalam 3-5 minit macam tu. Bila ayam dah bertukar warna koko boleh angkat
6. Siap!

Kicap
1. Gunakan kuah perapan yang lebih tadi dan tambah air rebusan ayam dan kicap secukupnya
2. Masak sekejap atas api
3. Siap!

Sup
1. Buka api dan didihkan air rebusan ayam tadi
2. Masukkan sup bunjut, 1 kiub ayam
3. Perasakan dengan sedikit garam
4. Season to taste
5. Boleh taburkan dengan daun sup dan bawang goreng
6. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

May 27, 2020

PG Mall Maybank QR Pay Cashback

Assalamualaikum and hai!

Who doesn’t love online shopping? We are excited to introduced a Malaysia online shopping platform that operated by PG Mall Sdn. Bhd. (836625-K) and backed by PG Group. Established since 2017, PG Mall www.pgmall.my is a Malaysia no.1 e-commerce platform and the only local e-commerce platform in Malaysia. All under one roof shopping destination which is it have a wide range of product selection ranging from electronics, fashion, books, home & living, food & beverages, sports & leisure, kids & baby, health & beauty, automotive to e-vouchers. You can shop anytime, anywhere from your computer and mobile phone.
PG Mall also been ranked as one of top 3 at Iprice insight report (refer https://iprice.my/insights/mapofecommerce/en/). Indeed this will be another milestone in PG Mall’s success stories. This shown PG Mall become be trusted and known in Malaysia.

Good news if you’re a Maybank QRPay or MAE user as you can enjoy up to 20% cashback (capped at RM20) with a minimum expenditure of RM30 via Maybank QRPay or MAE. The cashback is valid for 2 times of usage within the campaign period in 04/05/2020 until 26/06/2020.
For durian runtuh, you can get 2 times of cashback (2 times x RM20 = RM40) per Maybank account to shop on PGMall. In addition, PG Mall is the only platform in Malaysia to accept all e-wallets (Touch ‘n Go eWallet, GrabPay, Boost) and also QRPay as payment method.

For every purchase made, each shopper stands to enjoy cashback up to 3.5%. These cashback rewards will go on forever as long as you or your referrals continue to shop at PG Mall. Hence they called it “Forever Cashback”.
In PG Mall, they practise the consumerchant concept that derived from the words, “Consumer” and “Merchant”. This is for profit sharing economy business model that empowers consumers/shoppers, young or old to be entrepreneurs and build a permanent business empire with PG Mall that value them with long-term business partners and offer them continuous cashback rewards in return for their purchase and continued support.


More details, can visit their social media
Website: https://pgmall.my/?Source=Blogger&BloggerID=164
Facebook: PGMallOfficial, https://www.facebook.com/PGMallofficial/
Instagram: PGMall.my, https://www.instagram.com/pgmall.my/

#PGMall #onlineshopping #shopping #MalaysiaNo1ecommerceplatform #ecommerceplatform #MaybankQRPayCashback #Maybank2u #Maybank #ShopOnline # Shopfromhome

*advertorial

May 4, 2020

MasakMasakbyRA | Nasi Briyani + Kari + Papadom

Assalamualaikum dan hai semua!

Next kita cuba briyani ayam pula ye. Sama je resepi nasi ni dengan entri sebelum ni tapi beza dia Nina tambah ayam dalam nasi tu.
Cara masak seperti di bawah :

Nasi Briyani (masak terus dalam periuk nasi)
1. Masukkan butter (minyak sapi tak ada)
2. Tumis bawang dan 4 sekawan sehingga naik bau
3. Masukkan ayam dan tumis sebentar
4. Masukkan rempah nasi briyani dari @maggi.malaysia sehingga naik minyak
5. Masukkan tomato dan beras yang telah dibasuh dan gaul seketika
6. Masukkan air dan gaul rata
7. Tutup penutup periuk dan tunggu nasi masak seperti biasa
8. Siap!

Kari
1. Tumis bahan tumbuk (bawang merah, bawang putih dan halia), 3 sekawan sehingga naik bau
2. Masukkan perencah kari yang telah dibancuh bersama air sehingga pecah minyak
3. Masukkan air, bawang besar, lobak dan kentang yang telah direbus dulu sehingga empuk
4. Masukkan sedikit serbuk cili
5. Perasakan dengan gula dan garam
6. Siap!

Papadom
1. Goreng dengan minyak yang panas
2. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Telur Bistik

Assalamualaikum dan hai semua!
Telur bistik ni memang selalu sangat order. Ringkas tapi sedap. Penuh dengan sayur. Haa kira cukuplah makan ni je :D
Cara masak :
1. Pecah telur dan kacau sehingga berbuih dan masukkan garam dan ayam
2. Masak telur seperti biasa dan angkat letak ketepi dulu
3. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga bau naik
4. Masukkan sos cili, tomato dan sos tiram dan tambah air
5. Masukkan lobak, kobis, seleri, dan hotdog
6. Perasakan dengan garam dan gula
7. Dah siap tuang atas telur

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Nasi Lemak + Sambal Ikan Bilis

Assalamualaikum dan hai semua!
Rasanya rata-rata pasti menyukai nasi lemak kan. Menu yang selalu ada dekat kedai untuk breakfast atau ada juga yang dijadikan makan malam. Sedap je kan :D
Inilah rupa dia setelah siap dimasak. Hehe percubaan yang kira Nina berjayalah. Senang je rupanya cuba agak lenyah sebab masak nasi lagi masak ikan bilis dia lagi, telur ke apa ke itu tambahan ikut kesukaan masing-masinglah ye. Husband suka nasi lemak sotong tapi tak ada stok sotong dekat rumah. Hehe
Cara masak :
Nasi lemak
1. Masak nasi dengan air secukupnya. Sukatan air bergantung kepada beras seperti masak nasi biasa
2. Masukkan garam dan juga daun pandan dalam rice cooker dan masak seperti biasa
3. Bila mendidih dan air hampir kering, masuk pula hirisan halia dan santan pekat
4. Kacau rata. Sambung hingga nasi masak
5. Siap

Sambal Ikan Bilis
1. Goreng ikan bilis dulu angkat letak tepi dulu
2. Masukkan bawang merah kecil dan bawang putih yang telah ditumbuk halus. Masak sehingga bau naik
3. Masuk cili boh/giling dan masak sehingga minyak naik
4. Masukkan sos cili, kicap nak bagi warna gelap dan bawang besar
5. Perasa dengan garam, gula dan sedikit gula kabung
6. Masuk ikan bilis tadi dan kacau rata
7. Siap

Extra (optional) :
1. Telur rebus/goreng
2. Timun
3. Ayam goreng
4. Sambal sotong

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

May 2, 2020

MasakMasakbyRA | Murtabak Mini Sardin

Assalamualaikum dan hai semua!
Resepi kali ini sama macam sebelum ni tapi kita guna sardin pula. Nina masih guna atau salut dengan kulit popia tau. Rangup diluar lembut didalam. Serius sedap :D
Wow tengok pun dah boleh terliurkan. Korang boleh buat bentuk pelbagai ye. Nina malas buat petak je senang. Hehe
Cara masak :
1. Tumis bawang merah & putih sampai naik bau/kekuningan
2. Masukkan sos cili & tomato, cili giling & ubi kentang. Masak hingga ubi empuk
3. Masukkan sardin (ambil kuah sardin sedikit sahaja) yang telah dihancurkan
4. Perasakan dengan gula & garam dan dah siap tu masuk dalam mangkuk
5. Pecahkan telur dan gaul
6. Lepastu baru letak sedikit dekat kulit popia dan lipat ikut citarasa korang (nak buat 3 segi ke 4 segi ke gulung ke)
7. Dah boleh goreng. Siap!

Senangkan. Boleh jamu dengan kari ke apa ke. Tapi ni pun makan gitu pun dah sedap giler. Hehe

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)


MasakMasakbyRA | Nasi Briyani + Ayam Sambal Merah

Assalamualaikum dan hai semua!
Ok next menu dan resepi Nina nak share ialah nasi briyani dan lauknya ayam masak sambal merah. Actually nak masak kari tapi nanti Nina share entri lain ye. Hehe

Nampak sedapkan? Heh eehh mestilah sedap. Nina guna perencah Maggi ni tau. Senang sangat nak masak. Yang tak reti masak macam Nina pun boleh masak :D
 Cara masak (masak terus dalam periuk nasi) :
1. Masukkan butter (minyak sapi tak ada)
2. Tumis bawang dan 4 sekawan sehingga naik bau
3. Masukkan rempah nasi briyani dari Maggi sehingga naik minyak
4. Masukkan tomato dan beras yang telah dibasuh dan gaul seketika
7. Masukkan air dan gaul rata
6. Tutup penutup periuk dan tunggu nasi masak seperti biasa
7. Siap!

Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

MasakMasakbyRA | Murtabak Mini Ayam

Assalamualaikum dan hai semua!
Ok hairni sis nak meraton update resepi je. Haha sebab dah terlalu lama tak up entri baru, jadi entri ni penuh dengan resepi je tauu. Menu pertama ialah murtabak mini ayam iaitu kita gunakan kulit popia je. Sedap tauuu!

Inilah rupa dia ye. Sis buat entri ringkas. Tak nak bebel banyak sangat. Haha nak terus tengok resepi je ye. Jom tengok bahan dia di bawah ini :)
Cara masak:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang merah, bawang putih sehingga naik bau
3. Masukkan serbuk kari yang telah dicampur dengan air
4. Masukkan kentang, daging kisar, daun sup
5. Masak sehingga nampak garing dan angkat letak dalam mangkuk
6. Masuk telur dan gaul
7. Lepastu baru letak sedikit dekat kulit popia dan lipat ikut citarasa korang (nak buat 3 segi ke 4 segi ke gulung ke)
8. Dah boleh goreng. Siap!

Senangkan. Boleh jamu dengan kari ke apa ke. Tapi ni pun sedap dimakan begitu saja. Hehe


Boleh jenguk dekat IG okay dan follow https://www.instagram.com/ruqaiyah.amanina/. Selamat mencuba :)

January 19, 2020

Pencuci Muka Buih Dari Korea | Aloe AC Clean Bubble Cleanser

Assalamualaikum dan hai semua!
Harini Nina dapat nak up entri baru memandangkan Nina baru menjadi ibu baru. Hehe ok nak share satu produk yang best tau. Haa siapa suka dengan kecantikkan? Mesti semua suka kan. Memandangkan kita ni perempuan memang suka kalau cantik, kulit muka yang licin dan bersih dan sebagainya.

Pencuci Muka Buih Dari Korea, Aloe AC Clean Bubble Cleanser by Hansaegee Nature | Hansaegee Nature adalah jenama penjagaan kulit di Malaysia dan semua produk adalah 100% original dibuat dari Korea. Ia menggunakan 10 jenis bahan semulajadi (boleh rujuk gambar dibawah ini).

Bahan utamanya adalah Aloe Barbadensis Leaf and Tea Tree Leaf Oil. Jika kita tahu dua bahan ini sangat bagus untuk kita terutamanya mereka yang ada masalah kulit berjerawat dan parut.


Secara amnya, Hansaegee Nature dapat membantu pengguna antara berikut;
- Membuang/mengawal lebihan sebum dan minyak di kulit
- Membersih secara mendalam sehingga ke pori wajah
- Menyembuhkan dan mengurangkan masalah jerawat
- Melembapkan kulit
- Mengecilkan dan menghaluskan pori-pori

Pencuci ini sangat sesuai untuk semua jeis kulit samada kulit berminyak, kulit kering dan kulit kombinasi. Yang bestnya ia paraben-Free, Sulfate-Free, Alcohol-Free.

FEEDBACK DARI NINA

Nina sangat teruja untuk cuba sebab ini kali pertama Nina cuba produk dari Korea. Haha mana tak suka kan nak jadi kulit bersih macam orang Korea tu. Dan paling suka sebab ini produk semulajadi. Jadi inshaALLAH selamat digunakan.
Aloe AC Cleanser ini sangat sesuai dengan semua kulit wajah. Tak kisahlah korang kulit kering ke berminyak ke boleh je semua pakai. Haa senangkan. Hehe

Produk ini dipos didalam kotak dan dibalut dengan bubble wrap. Jadi sangat selamat dan tak perlu risau produk anda tu tumpah ke pecah ke. Kalau tengok botol pun tema hijau putih. Hehe sangat menarik dan direct marketing ditunjukkan. Buka je produk ini dah tahu apa bahan utama dia gunakan.
Semua maklumat tentang produk ada tulis dekat kotak dia. Kalau tak paham jangan risau, dia datangkan dengan dua bahasa, english dan korea. Sahlah korang tak paham korea kan macam Nina. Haha yang paham tu oklah. Janji english ada bolehlah paham sikit :D

Paling suka sekali tekstur cleanser ni sebab dia bubble foam. Haa unikkan? Hehe jarang pencuci bubble foam tau. Tapi korang jangan ingat eh bersih ke macam tu? Ya ampun, best sangat pakai. Rasa nak pakai je. Hehe lembut tau lepas pakai tu. Rasa bersih sangat. Bubble foam lembut dan pakai sikit je pun dah cover satu muka. Memang akan tahan beberapa bulan cleanser ni. Dah jimat dah situ. Lagi satu dia sangat wangiiiii :D
Ok done membebel. Hehe anda teruja nak cuba? Boleh terjah cepat;