Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

September 18, 2018

To Buy or To Rent?

Assalamualaikum dan hello everyone!

Property in Singapore is expensive and property price in Singapore has been rising for the past few years. There are many properties available for sale as well, such as units in Icon Condominium for sale. Therefore you are stuck in between whether to buy a property in Singapore or going for house rental in Singapore. The price factor is something that you should think thoroughly before you make your decision – to buy or to rent a house.

However, this is still a big decision to make in your life as there will be different milestones that you achieve in life. Although most Singaporeans already have a house on their own, there will still be reasons that they have to move out from the current house as they reach another milestone in life:
  1. Child attending school the following year and you prefer staying nearer to school 
  2. Just changed a job and do not wish to spend hours communting to work 
  3. An upgrade from your current HDB flat to a condominium unit and need a place to stay for transition period 
  4. Prefer staying nearer to parents
Either way, there still comes a question – to buy or to rent? Before deciding, take some time to ask yourself these 5 questions to find out the best option for you.

1. Affordability
Private properties are overpriced in Singapore. Not only it takes all your money out from your Cash savings and CPF, you are also creating a long term commitment for yourself too. Furthermore, buying a property for your own stay is a liability instead of an asset because there is no cash flow from it as you are not renting it out. If buying a house will cause you financial burden or even falling into a debt, you might want to ask yourself again if buying a house is a wise choice or not and whether you can afford it or not is another crucial question to ask yourself.

2. Commitment
The momentyou buy a house, you are commiting into a new commitment in life. Bear in mind that this commitment does not stop and it is an ongoing commitment. Think about:
  • the repairing costs that you will be spending on whenever there is any problem with the house such as, wall cracking, water leaking or even painting
  • the replacement of furniture when they become old after a decade
  • the maintenance fees if you are buying a condominium unit
  •           property taxes that you have to pay
If you think you can afford all these and can commit to all these expenses, then purchasing a property is alright. However, if you are already struggling with your finances, or loathe the hassle when it comes to taking care your own home, or prefer having someone or the landlord to be in charge of the upkeep, then you should definitely consider renting a house instead. In addition, you will only need to pay approximately $200 for minor repairing cost on your own and the rest will be borne by the landlord.

3. Living arrangement
Aree you the kind of person who wants to be in charge of everything at your home? From the interior design to the choice of furniture used. If you are, then buying a house is suitable for you. You are allowed to do anything even when it comes to knocking down the walls to create a new face lift for your house. However, if you just need the convenience of staying near to your workplace or your child’s school, and all you need is a place for you to stay, then renting is a great choice for you.

4. Location
Wanting to buy a property but you are not sure if you will like this neighbourhood. You can always choose to rent a place in that particular area first before deciding to buy a property so you do not regret in the future. Think of the possible scenario where you could not fit in to the community in that area but have no choice because you just bought a property there. You definitely do not want this to happen. Therefore, you can choose to rent a place first and decide if you like the estate before making such big ddecision of buying a property in that neighbourhood. After all, if you do not like it, you can always end the lease contract and search for another new neighbourhood. Make sure you like the location before you buy a property there.

5. Financial goals

Do you have any life goals or financial goals that you would like to achieve, such as:
  • Traveling around the world 
  • Spending some time with your children before they grow up therefore you might want to stop working 
  • Chasing your personal passion 
  • Early retirement 
Be clear with what your life goals or financial goals. As buying a house is going to be a huge liability, you might need to postpone your life goals especially if it involves money.

In conclusion, buying or renting a house in Singapore is a big decision that requires a lot of considerations. Consider the above factors thoroughly. Do not rush into any decision to prevent getting yourself into a financial debt.

September 5, 2018

Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018 Kembali Lagi!

Assalamualaikum dan hai korang!
Cuba anda bertanya kepada orang di sekeliling anda. Siapa tidak suka melancong? Jika mengikut purata, lebih 90% akan mengatakan, “Ya, saya ingin melancong!” Mungkin tidak lebih 10% sahaja yang mengatakan tidak ingin melancong. Jika diajukan pertanyaan ini kepada Nina, memang sudah pasti Nina ingin melancong! Siapa yang tidak mahu kan? Hanya kerana kekangan masa dan bajet tertentu yang menghalang traveller dari meneruskan hajat mereka. Jika ada rezeki Nina juga mahu ingin melancong bersama keluarga untuk melihat negara orang dan menyelami keunikkan tradisi di setiap negara. Sejujurnya, menjadi seorang pelancong atau traveller yang tegar amatlah mudah. Semua orang boleh menjadi traveller tetapi mencari perkhidmatan yang ditawarkan dan menetapi kehendak kita itulah yang menyukarkan. Jika ada pun perkhidmatan yang terbaik, harga yang ditawarkan pula agak mahal dan luar dari bajet kita. Lagi-lagi yang baru habis belajar dan mula nak berjinak dengan travelling. Agensi-agensi pelancongan juga boleh memainkan peranan penting dengan cara menawarkan pakej pelancongan yang berpatutan agar pelancong mudah tertarik dan tidak menghadapi masalah untuk berkunjung ke tempat yang ditujui dalam dan luar negara. Tetapi jangan risau. Pernah dengar agensi Traveloka? Alah selalu keluar iklan di stesen televisyen tu. Haa jika sudah ingat! Traveloka adalah satu agensi pelancongan yang acap kali menawarkan promosi yang terbaik kepada pelanggan mereka.

Oleh itu, untuk kempen kali ini Traveloka menyediakan tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera. Ini bermakna anda akan dapat diskaun lagi setelah membuat pembayaran segera selepas book atau waktu promosi berlangsung. Bukan sekadar book sahaja dan pembayaran dibuat selepas sehari atau dalam tempoh tertentu. Wow, menariknya! Promosi ini lebih berbaloi untuk mereka yang mempunyai bajet tertentu dan ia lebih menjimatkan jika anda turut membawa keluarga, rakan atau saudara untuk meraikan bersama. Lebih mengembirakan lagi adalah boleh jimatkan wang anda dan wang tersebut boleh digunakan untuk shopping dan bawa pulang untuk dihadiahkan yang tersayang.

Traveloka Sale-abration menawarkan kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat. Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat. No Booking Fee! Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi! Traveloka bekerjasama dengan syarikat penerbangan di seluruh dunia untuk memastikan anda sampai ke destinasi yang ingin dituju. Ianya sangat berbaloi bukan? Anda boleh memilih destinasi anda tanpa mengira jarak dan tempat. Kelebihan promosi ini bukan sahaja dapat menjana pertumbuhan ekonomi negara dengan menggalakkan rakyat Malaysia sendiri untuk pergi melancong ke destinasi pilihan domestik disamping dapat mengurangkan pengaliran keluar matawang negara. Yang lebih penting keselamatan dan privasi pembayaran anda di Traveloka dijamin sepenuhnya oleh teknologi RapidSSL. Terima pengesahan segera dan e-tiket secara terus di emel anda.

Untuk penginapan juga Traveloka memang mempunyai terlalu banyak pilihan dan pelbagai hotel-hotel moden yang ringkas dan tetap tampil menarik untuk para pengunjung dengan harga yang sangat berpatutan. Dari yang harga tinggi sampai ke harga yang lebih rendah untuk pelancong memilih mengikut kategori dan bajet tersendiri. Traveloka juga bekerjasama dengan rangkaian hotel di seluruh dunia agar anda dapat menikmati penginapan yang selesa di mana sahaja. Kebiasaannya antara ciri keutamaan penginapan yang dicari seorang traveller adalah mencari hotel yang tidak terlalu mahal tetapi masih menawarkan perkhidmatan yang sangat superb selain gaya persembahan yang moden serta kontemporari. Selain dapat menjimatkan wang, kita dapat menikmati percutian dengan sepuas-puasnya dalam keadaan yang sangat baik dan berpuas hati dengan percutian tersebut. Dengan Traveloka anda lebih jimatkan masa dan lebih mempercayai dengan pilihan yang disediakan. Pelanggan hanya perlu membuat pilihan hotel dan seterusnya membuat tempahan tanpa perlu rasa bimbang. Dengan StayGuarantee, tempahan hotel dijamin sepenuhnya. Jika berlaku lebihan tempahan, Traveloka akan mencadangkan hotel lain yang setaraf, tanpa kos tambahan atau bayaran akan dikembalikan. Jika anda masih tidak tahu dimana pilihan destinasi penginapan anda, jangan risau kerana Traveloka ada menyediakan cadangan hotel dan anda juga boleh membaca lebih 2,000,000 ulasan sebenar daripada tetamu hotel.

Tempoh Tempahan adalah dari 4 September hingga 10 September 2018. Tempoh Perjalanan adalah bila-bila masa sahaja. Jadi bagi mereka yang kaki travel tu, rebutlah peluang Traveloka Sale atau  Matta Fair 2018 yang ada, sementara promosi ini masih berjalan. Apa lagi yang anda tunggu! Rancang percutian anda bersama Traveloka. Boleh layari laman sesawang https://www.traveloka.com/en-my/ untuk maklumat lanjut dan buat tempahan sekarang! Kini tiada alasan lagi untuk memberi alasan tiada masa dan lari dari bajet anda! Hubungi Traveloka sekarang!

September 4, 2018

Rasai Keenakkan Tauhu Bergedil Daging | Three Sister's Kitchen

Assalamualaikum dan hai semua!

Lama rasanya tak up entri review. Ini bukan paid review ye. Nina tulis ni sebab Nina nak share keenakkan bergedil daging dari Three Sister's Kitchen ni. Nina dah repeat order 3x tau! Haha Nina order dari Instagram Three Sister's Kitchen ni sendiri dan delivery di office Nina. Siapa suka bergedil? Angkat tangan cepat? 

Percubaan pertama Nina rasa bergedil ni masa officemate beli dan bagi Nina rasa. Ya Allah sedap! Lagi pencicah kicap lada tu. Pedas! Memang kenalah dengan bergedil ni. Lepas tu repeat order jelah. Tauhu dia pun tak keras, Lembut je. Bergedil pun sedap, lembut. Saiz dia tak besar sangat, saiz medium je. Memang puas hati tau! Tauhu bergedil pun dia padat. 

Korang kena beli banyak tau kalau nak free delivery tu. Share je dengan officemate. Korang nak cuba boleh order dengan Three Sister's Kitchen. Servis dia tip top. Lepas dah confirm nak, kak Izza akan arrange delivery masa dan waktu. Akak Izza memang baik je :)

Three Sister's Kitchen
Whatsapp : +60102387336 (Izza)
Saturday, Sunday & Monday - CLOSED