Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

June 30, 2018

Kad Raya 2018

Assalamualaikum dan hai semua!
2 bulan dah tak post entri. Aduhai teruk betul Nina! Haha sori ye awak. Tak tahu kenapa kemalasan nak buka laptop tu. Macam biasa setiap tahun kita akan hantar kad raya dan ada yang terima kad raya dari blogger kan. Alhamdulillah tahun ni dapat juga.

1. Dunia Sebenar Shida | http://www.duniashida.com/
Siapa tak kenal Kak Shida ni kan. Blog berwarna biru. Hehe sangat nice singgah blog dia. Damai je rasa. Setiap tahun memang kad dia je akan dapat sebab Nina akan tempah printing dengan dia jadi dia akan hantar kad raya dia juga. Terima kasih kak :)

2. Eintan Nurfuzie | http://www.nurfuzie.com/
Dikenali juga Cik En. Seorang pembantu veterinar. Mesti sayang binatang kan. Hehe sangat aktif dekat media sosial dia. boleh singgah dekat blog Cik EN ni berwarna purple. Friendly Cik EN ni. Tak sombong. Salam perkenalan Cik EN :)

Ni lah kembar Nina. Haha kembar nama jela. Macam pelik sebab panggil nama sendiri. Haha selalu juga singgah blog dia dulu sebelum kenali Nina ni. Jadi tahun ni Alhamdulillah dapat kenal dan saling tukar kad raya. Siap bagi kad yang tahun lepas lagi. Thank tau :) Apa-apa singgah blog Nina Ahmad ni ye :)

Kalau korang nak tukar kad raya boleh contact Nina ok :)

April 28, 2018

Jom Pi Pasar

Assalamualaikum dan hai semua!
Image result for jom pi pasar
Program ‘Jom Pi Pasar’ adalah satu program inisiatif kerajaan dan dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang ingin membantu mereka yang memerlukan dan berpendapatan rendah di negara ini terutamanya yang menetap di bandar. Selaras dengan kenaikan harga barang dan kos hidup yang semakin meningkat, program ini sangat membantu mengurangkan sedikit beban mereka. Sekurang-kurangnya lepas juga duit dapur untuk bulan tersebut dan boleh disimpan untuk kegunaan lain. Program ini telah dilaksanakan sejak April 2017 yang lalu dan telah melibatkan beberapa pasar di sekitar Kuala Lumpur.
Image result for jom pi pasar
Selain itu, program 'Jom Pi Pasar' ini juga bertujuan mengeratkan silaturahim di antara kerajaan bersama rakyat. Menerusi program 'Jom Pi Pasar', setiap bulan 150 ke 300 pengunjung di pasar terpilih akan menerima kupon RM20 untuk mendapatkan barangan keperluan runcit dan barangan basah untuk memasak buat keluarga. Selain kupon bernilai RM20, semua penerima masing-masing turut menerima satu beg makanan asas seperti beras, tepung, gula dan sardin yang disumbangkan oleh pihak penaja. Antara beberapa pihak yang terlibat dalam program ‘Jom Pi Pasar’ ini seperti FAMA, KPDNKK, LKIM, Econsave dan lain-lain lagi.

Program yang dilaksanakan ini sentiasa prihatin terhadap keluarga berpendapatan rendah dan pelbagai program kebajikan diatur setiap tahun yang tidak bermusim dilakukan saban tahun dan tidak pernah terhenti bagi membantu golongan sasar. Dari sokongan semua pihak dapat merealisasikan usaha ini dan akan diteruskan untuk pasar malam dan bazar Ramadan nanti.
Image result for jom pi pasar
Program ‘Jom Pi Pasar’ ini benar-benar melegakan rakyat terutamanya suri rumah yang rata-rata menerimanya. Selain membantu meringankan bebanan kos sara hidup rakyat, pendekatan sebegini dapat mendorong kalangan peniaga dan pengeluar untuk turut menurunkan harga di pasaran dengan tidak mengutamakan keuntungan semata-mata. Bekalan stok untuk pasaran juga akan cuba dipertingkatkan. Ini membolehkan lebih ramai masyarakat mendapatkan barangan keperluan dengan harga yang lebih rendah di pasaran. Secara tidak langsung, masing-masing mendapat faedah melalui program ini.

Pelbagai pendekatan yang diusahakan dalam aspek kebajikan rakyat menunjukkan kerajaan sentiasa peka dengan setiap  permasalahan, dan mencari jalan untuk mengatasi. Setakat ini sambutan program ini amat memberangsangkan apabila ramai menyertainya. Dan saya sebagai rakyat Malaysia amat mengalukan ramai lagi syarikat atau mereka yang ingin turut serta dalam menjayakan program seperti ini dan berharap lagi program lain yang dapat membantu golongan yang berpendapatan rendah.

Kredit gambar : google

April 3, 2018

10 Ways to Apply Lifelong Learning to Your Job

Assalamualaikum and hai!

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn” – Alvin Toffle. Why? Our understanding of the world is changing rapidly. This is the essence of science. Newer and better-quality theories are constantly being picked up and older theories willingly abandoned. This represents that information in the 21st century is ever changing. Thus, we will all have to add lifelong learning (which can be un-learning and re-learning) to our intellectual agendas.

Do consider that lifelong learning can be a valuable asset in the workplace. Whether your job is as a public school teacher or whether you are an investor dealing with johor land, whatever your jobs is, there is always a place and value for learning.


Read books that are related to your career

Reading is one of the main methods of gaining new knowledge. Think about it: those who are well-read and knowledgeable on a variety of topics will tend to get promoted more quickly and more often than those with lack of awareness of literature, or those that have been stagnating. Dive in to titles related to your field of work. Stay up to date with the latest information, breakthroughs and global events in order to stay ahead of your career reading.

Develop new interests outside of your job

You might think that there isn’t a need to be an expert in things that are unrelated to your career. However, you may be surprised at the value that you can derive from being a well-rounded individual. The thing about information and skills in the 21st century is that they are transferable and translational. The skills and knowledge you pick up from something you are passionate about outside of work can surely be incorporated into your job at some point. For example, learn a new language or pick up some theories on business. You’ll never know when these new interests will come in handy.

Write down what you learn

Sharing your journey of learning through words can be a good way to recap what you have learned. This notion is formed from the basis of input and output. You can do this through a blog, or even by writing articles. This helps you have an output for your career outside of your formal job. Active learning involves jotting ideas, taking notes and a high level of participation. You’ll never know when these notes and ideas that you jotted may come in handy later on.

Take new courses and attend talks whenever you can

Short courses can be a good way for you to get some new skills and knowledge. You can even look around for seminars, lectures or conferences to supplement your learning at work. If physical courses are out of question, you can sign up for a number of online courses that you can participate in during your downtime from the comfort of home. Not only will these courses spark your drive to learn something new, it will look on your resume as well.

Join groups related to your interests

Birds of a feather flock together. Joining a group of likeminded individuals will fuel and spark your interests. This will further motivate you to challenge and reinforce your learning. You will also find opportunities to question and answer each other. These groups can be anything from a book club to a professional body or society. Whatever the type of group you choose, it is a great way to motivate yourself to learn.

Teach what you learn to someone

Teaching is one of the best ways to learn. When you teach someone, you are putting what you learned into practice. Find a student or a mentee to take under your wing. You can even organize a study group or learning circle with colleagues who share similar interests. Rotate the teaching each week with a take on a fresh new topic. This way, not only are you teaching, you’re learning as well. When you’ve been blessed with knowledge and information, remember to pass it on.

Never stop asking questions

Engage in active learning whenever possible. This means always asking questions. Don’t sit still and be a passive learner. Rather, push yourself to ask and answer questions regarding what you are learning and have already learned. This translates to the workplace as well. You will cultivate the habit of always pushing concepts and assumptions in order to strive to learn more. You will always learn to take advantage of experts, particularly your superiors, as well as tools readily available around you in order to pull all the knowledge you can out of them.

Don’t be shy to implement, practice and experiment with your learning

Don’t be afraid to put what you’ve learned into practice. Just learned how to speak French? If you have a French coworker, why don’t you try to chat with them in their native language. Practice makes perfect and will hone your skills even further. Always look for ways to implement and integrate your newfound skills and knowledge into your work.

Find a mentor

A mentor can be an invaluable resource in your career. Not only will your mentor be a sounding board for new ideas or questions you might have, they will help guide you in your climb up the corporate ladder. Find someone who truly has sufficient quality time to guide and nurture you. Your mentor will be someone who shares your interests and whose opinions and ideas you really value and respect.

Set milestones along your learning journey

Learning is in itself a lifelong journey. Never forget to set goals and regularly assess your learning curve. You can make your learning journey more meaningful by constantly testing your newfound knowledge and to tie successes in learning to rewards. For example, mastered a new language? Reward yourself with a holiday to a country that speaks the new language. If you’ve successfully implemented your new skillset and learning in a work project or process, don’t forget to always keep on climbing.

March 23, 2018

Jom Jalan-jalan dan Cuba Famous Food in Kedah

Assalamualaikum dan hai semua!

Mengenai Kedah

Kedah adalah sebuah negeri di Semenanjung Malaysia dan diikuti dengan Perlis, Perak dan Kelantan, iaitu semuanya bersempadan dengan negara jirannya iaitu Thailand. Kedah terkenal dengan panggilan "Jelapang Padi Malaysia" di mana hasilan padinya lebih daripada separuh bekalan rumah di negara ini. Sejarah awal Kedah dapat dikesan dari zaman prasejarah ke tapak arkeologi Lembah Bujang, perdagangan awal Maritim India, Persia, Arab sehingga karya tulisan awal masyarakat Cina dan rekod awal Cina, Hikayat Merong Mahawangsa atau dikenal sebagai Peringatan Negeri Kedah kepada Al-Tarikh Salasilah Negeri Kedah. Kedah juga dikenali sebagai Kedaram, Kidaram, Kalagam dan Kataha oleh orang Tamil dan Kalah atau Kalaha oleh Persia.

Pada abad ke-7 dan ke-8, Kedah dibawah kawalan Sri Vijaya. Diikuti oleh Siam hingga abad ke-15, kesultanan Melayu Melaka mula berkuasa. Dalam tempoh ini, pengaruh Melaka telah diperkenalkan sementara aspek dominan peradaban kuno Kedah mula berkurang. Pada abad ke-17, Kedah diserang oleh Portugis selepas menakluk pelbagai negeri di Malaysia seperti Melaka dan Aceh. Pada tahun 1821, Kedah jatuh ke tangan Siam dan terus dikawal sehingga British mengambil alih apabila Perjanjian Anglo-Siam ditandatangani pada tahun 1909. Kedah mendirikan kemerdekaan bersama-sama dengan negara lain pada tahun 1957.


Tempat yang menarik untuk dikunjungi di Kedah

1. Lembah Bujang – Lembah Bujang di Kedah mempunyai runtuhan purba dan artifak dari tamadun Hindu-Buddha yang hilang. Kawasan arkeologi ini adalah tapak kerajaan Hindu-Budha kuno yang memerintah wilayah ini dari abad ke-4. Lebih dari 50 kuil Hindu dan Buddha atau candi telah digali dari pelbagai tempat/tapak di lembah. Artifak dan peninggalan yang ditemui di pelbagai tempat/tapak, sejak abad ke-4, termasuk tembikar tembikar, patung-patung batu Hindu, batu bertulis, alat logam, barang-barang seramik, perhiasan, manik-manik dan batu-batu mulia.

2. Kubu Kuala Kedah – Juga dikenali sebgai Kota Kuala Kedah atau Kota Kuala Bahang yang terletak di tebing muara Sungai Kedah yang menghadap Selat Melaka. Kubu yang dikelilingi oleh parit adalah tapak pelbagai pertempuran yang menandakan perjuangan Kedah terhadap penguasaan dan kawalan asing.
3. Taman Rekreasi Hutan Bukit Hijau – Air terjun Bukit Hijau biasa berlaku di banyak negeri di Kedah tetapi kurang dikenali pelancong dari luar negeri. Taman ini terletak di Hutan Simpan Gunong Inas dan mempunyai beberapa air terjun yang indah di sepanjang Sungai Mempelam. Taman rekreasi yang mempunyai kelebaran lebih daripada 2,100 hektar, tujuh air terjun dan kolam semula jadi pada setiap musim gugur.
4. Tasik Pedu – Terletak di tengah-tengah alam semulajadi dan kawasan terpencil di Kedah (dalam daerah Padang Terap) iaitu 90km dari Alor Setar yang menawarkan ketenangan, kedamaian dan keindahan sekitar Tasik. Tasik Pedu yang dikelilingj oleh bukit-bukit dan juga mempunyai pemandangan yang menakjubkan dan udara yang sangat segar. Tasik ini juga adalah tempat yang ideal untuk memancing dan tempat yang sesuai untuk sukan air seperti berperahu/menaiki bot dan jet ski.
5. Taman Rekreasi Hutan Sungai Sedim – Sungai ini adalah salah satu destinasi yang terbaik di Asia. Kawasan ini mempunyai jabatan gantung yang terpanjang di dunia (diperbuat dari keluli pilon) yang meliputi 950 meter di atas pokok hutan hujan hijau yang subur dan Sungai Sedim. Hutan Lipur ini sinonim sebagai tapak perkelahan di Raja Kedah. Disini juga kerap berlangsungnya pertandingan kayak arus deras peringkat antarabangsa. Antara aktiviti yang turut pengunjung sertai seperti mendaki gunung, mandi-manda, berkelah, berkhemah, merentas hutan, berkayak dan menikmati keindahan flora dan fauna yang semulajadi terdapat di hutan ini.

6. Gunung Jerai – Gunung setinggi 1,217 meter di atas paras laut dan merupakan puncak tertinggi di Kedah. Gunung Jerai sangat popular dengan penduduk Kedah sendiri dan pengunjung kerana kedudukan Gunung Jerai yang dekat dengan laut menyediakan kawasan pemandangan tanah tinggi yang menakjubkan. Hutan Rekreasi Titi Hayun, Hutan Rekreasi Seri Perigi dan Hutan Rekreasi Sungai Teroi juga terletak di kawasan tersebut.
7. Taman Rekreasi Musim Panas Spring Ulu Legong – Taman ini adalah tempat yang popular untuk mereka yang menikmati keseronokan dan kelegaan berendam dalam air panas. Ramai pelawat pergi ke sana pada waktu malam kerana suhu air menurun pada waktu malam. Kolam air panas ini boleh dilalui dengan jalan berturap yang baik, kira-kira 6 km dari bandar Ulu Legong.
8. Bukit Pinang – Bukit Pinang terletak di Gunung Inas, adalah kebun yang terkenal dengan durian yang mempunyai aroma yang cukap lazat dan dgemari oleh Rakyat Malaysia. Pengunjung juga boleh mencuba buah tropika yang segar dan lazat yang baru ditanam di sini sepanjang tahun.
9. Seri Perigi – Hutan Rekreasi Seri Perigi terletak 35 km dari Alor Setar. Hutan Lipur ini mempunyai air terjun yang tertinggi di negeri Kedai dengan ketinggian melebihi 100 meter, yang juga popular sebagai tempat berkelah di kalangan penduduk tempatan. Kawasan ini turut berada dalam kawasan Hutan Simpan Gunung Jerai dan secara langsung anda boleh bermandi manda dengan air sejuk dan menikmati dari air gunung yang menyegarkan.

Makanan patut dicuba di Kedah
Setelah berpenat berjalan, anda juga boleh cuba beberapa famous food in Kedah;
1. Nasi Ulam
2. Pulut Inti
3. Laksa Kedah
4. Kuih Karas
5. Gulai Nangka
6. Ikan Bakar

Penginapan hotel yang terbaik di Kedah
1. Hotel Grand Crystal Kedah

2. Swiss-Inn Sungai Petani

3. The Regency Hotel Alor Setar

4. The Danna Langkawi


Mengenai Langkawi

Langkawi terletak di pantai Kedah, yang merangkumi 99 pulau yang terbaik di dunia, pantai yang indah, bakau yang kaya dengan flora dan fauna dan pusat membeli-belah bebas cukai yang sangat murah dan kisah lagenda yang menarik. Langkawi mempunyai kisah lagenda yang terselubung dalam sejarahnya. Tanya siapa sahaja di pulau tentang kisah tragis seorang wanita muda cantik bernama Mahsuri dan anda akan mendengar kisah cinta, cemburu dan kutukan yang ditempatkan di pulau itu olehnya selama tujuh generasi.

Hari ini, walaupun generasi ketujuh penduduk Langkawi telah lama berlalu tetapi orang di sini masih percaya bahawa kemakmuran dan keberkatan Langkawi sehingga dapat menikmati hari ini dan kisah lagenda Langkawi bukan kebetulan semata-mata. Mistisisme legenda ini dapat dirasai di banyak bahagian pulau ini terutamanya di Makam Mahsuri, di mana Mahsuri dikatakan dimakamkan. 

Antara tarikan di Langkawi

1. Langkawi Sky Bridge – Jambatan Langit Langkawi adalah jambatan pejalan kaki yang melengkung sepanjang 125 meter yang menawarkan pemandangan Gunung Mat Cincang, Air Terjun Telaga Tujuh dan beberapa pulau kecil yang mengelilingi Langkawi. Ia juga terletak 700 meter di atas paras laut dan boleh juga diakses melalui stesen akhir Kereta Kabel Langkawi.

2Dataran Lang – Dataran Lang juga dikenali sebagai Eagle Square adalah sebuah arca yang menarik iaitu patung yang ketinggian 12 meter dengan sayap berkepak sedia untuk menyusur ke udara dipaparkan di atas platform yang tinggi. Dataran Lang menempatkan air pancut, teres dan jambatan kecil yang cantik, sementara berdekatan dengan laut menjadikannya tempat yang popular untuk melihat feri di seberang pelabuhan pada sebelah petang.

3. Kereta Kabel Langkawi – Kereta kabel Langkawi membawa pelawat pada perjalanan 15 minit yang menaiki gunung ke puncak gunung Mat Cincang, yang menawarkan pemandangan ke hutan hujan, pulau kecil dan air terjun Langkawi. Perjalanan bermula di Desa Oriental di mana anda akan melepasi beberapa perhentian yang dilengkapi denganpandangan terbuka di sepanjang jalan.

4. Underwater World Langkawi – Terletak di sepanjang pantai pantai Pantai Cenang. Underwater World Langkawi menempatkan lebih daripada 500 spesies makhluk laut termasuk anjing laut pelabuhan, penguin rockhopper, kuda laut, serta flamingo dan itik mandarin. Salah satu acara utama ialah terowong bawah air sepanjang 15 meter, di mana anda boleh menikmati pemandangan jerung, ikan pari raksasa, dan kura-kura hijau.
5. Langkawi Wildlife Park & Bird Paradise – Taman Hidupan Liar Langkawi menempatkan lebih daripada 2,500 burung eksotik dari 150 spesies seperti burung kenari, itik, parakeet, burung hantu, helang, toucan, tanduk dan flamingo. Taman ini dilengkapi dengan The Walk-in Aviary dan air terjun buatan manusia setinggi 15 meter, di mana beberapa burung bebas berkeliaran dan berinteraksi dengan pengunjung.
6. Pulau Payar Marine Park – Taman Marin Pulau Payar adalah tempat yang terkenal untuk snorkeling dan menyelam. Ia adalah kira-kira 45 minit dari Jeti Kuah dan anda boleh mengambil sama ada katamaran atau bot laju untuk sampai ke sana. Salah satu ciri-ciri terbaik Taman Laut Pulau Payar ialah Coral Garden, seksyen terpencil yang dipenuhi dengan karang berwarna-warni. Mereka yang ingin meneroka taman itu perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa (memancing dilarang sama sekali) sebelum menceburkan diri ke dalam perairan.


March 17, 2018

Menang Dari Blog Hop! Giveaway By Yasmin Aris

Assalamualaikum dan hai semua!
Alhamdulillah hadiah untuk giveaway yang Nina join dah sampai tadi. Hehe terkejut juga posmen datang. Nak kata Nina beli online tak ada pulak. Lupa hadiah Blog Hop! Giveaway By Yasmin Aris rupanya. Hadiah utama tau menang! Hehe pengumuman pemenang untuk giveaway ni dah buat lama dah. Nasib owner blog tu komen salah satu entri di blog beritahu Nina menang. Haha tak sangka. Dan hadiah dia best giler dan memang Nina suka sangat! Dahlah ikot tema blog. Warna kesukaan Nina tu. Pandai owner tu cari.

Dari kotak dia sampai ke hadiah dia semua hijau pink. SUKAAAAA SANGAT! Haha tudung AJ my favourite tudung. Tambah lagi koleksi tudung AJ. Kotak dia sweet sangat. Masa mula tengok ingat kotak songkok. Surprise sangat tauuu :D
Sekali lagi terima kasih Yasmin atas pemberian hadiah ini. InshaALLAH semoga Yasmin pun dimurahkan rezeki. Aminn... :)


March 1, 2018

Review/Sponsored Wedding/Bridal Items

Assalamualaikum dan hai semua!
Ada tak vendor or seller yang jual barang kahwin? Angkat tangan cepat? Haa sempena bakal pengantin ni Nina mencari sesiapa sahaja yang nak Nina review barang korang boleh email Nina cepat ye :)

Sebelum korang email pastikan tajuk email korang tu 'Review/Sponsored Wedding/Bridal Items'. Senang Nina nak shortlisted kan mana yang Nina rasa sesuai untuk direview. Tak rugi tau korang review atau nak sponsorkan barang untuk perkahwinan/pengantin itu sendiri sebab Nina akan promotekan di blog. Dan Nina akan share di semua media sosial seperti fan page, instagram dan fb personal Nina ok. Korang tahukan di blog entri KEKAL ok. Jadi kalau orang search akan ada di enjin carian google sampai bila-bila.

Antara barang yang Nina berminat untuk review adalah seperti berikut;
  1. Handsock (Emerald green & white)
  2. Tudung/Shawl/Bawal Shawl/Inner Tudung
  3. Crown/Headband
  4. Kasut pengantin/Heels
  5. Baju pengapit/bridemaids
  6. Lain-lain yang sesuai
Berminat/nak tanya pun boleh email : ruqaiyah.amanina@gmail.com