Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 31, 2018

JejalanNA | Bukit Tinggi, Pahang

Assalamualaikum dan hai semua!
Harini penutup pada tahun 2018. Banyak memori yang berlaku pada tahun 2018 ni. Alhamdulillah berjaya tempuhi dengan hati yang tenang. Haha korang macam mana pula? Ok tak tahun ni? Hope tahun depan kita berjaya tempuhi lagi. InshaALLAH.

Ni cerita 2 minggu lepas. Baru nak up entri. Nina join family trip belah mentua. Ni kira kali kedua berjalan as husband and wife lepas pergi Ipoh hari tu. Hehe Nina bertolak sabtu pagi terus ke Bukit Tinggi. Family mentua terus gerak dari rumah diorang. Kami sampai pun dah petang. Kami berginap di Meranti Park Suite.
Suasana petang. Makin sejuk tauu..
Ni dari luar apartment. Ok je aman tapi sunyi sikit..
View dari bilik ni. Cantik tau malam-malam :D
So far apartnent ni ok je. Sejuk gilerr! Tak payah pasang kipas. Cuba air dia kecil. Maybe tekanan rendah sebab tinggi kan apartment ni. Air tak boleh buka serentak. Hari tu menjerit-jerit juga sebab tengah pakai air ada orang pakai, jadi air makin kecil. Suruhlah orang tu tutup dulu sebab kita nak guna :D Malam-malam cantik. Boleh duduk dekat balkoni ni tengok bulan dan menikmati suasana. Oh lupa kedai dekat sini mahal tau dan limited. Kami tak makan di kedai. Bawak makanan sendiri dan masak je dekat bilik. Save sikit. Sebab nak keluar tak nampak kedai pun sini. 

Pagi esok kami start berjalan di Colmar Tropicale. Korang kena bayar masuk RM16/dewasa dan RM9/kanak-kanak tapi untuk tiket ni korang boleh masuk semua tempat tau. So sangat jimat! Korang boleh pergi French village, Japanese Village, Rabbit Farm dan etc.



French Village ni sangat cantik. Dari luar pun dah teruja tau nak bergambar. Sebab semua tempat cantik. Kalau boleh tak nak terlepas nak bergambar sebab gambar korang memang jadi cantik punya. Sampai pening kepala nak bergambar mana lagi. Macam negeri overseas pula rasa :D

Dekat area luar ni ada satu tempat main paint ball. Dalam area paint ball tu ada dinasour. Nak bawa family atau anak-anak tu bolehlah cuba. Lepas tu dekat area luar ni pun ada swan tau. Bolehlah bergambar. Comel je :D

Next kita gerak ke Japanese Village. Dekat sini ada shuttle tau. Kalau korang tak nak gerak dengan kereta boleh naik je shuttle diorang tapi kena beraturlah. Kalau masa cuti ke ramai orang dekat sini jadi parking penuh. Digalakkan naik shuttle ye. Japanese Village ni dekat atas lagi. Nina dah tak larat nak naik jadi yang lain je pergi sana. Nina duduk dekat tempat menunggu shuttle ni. Hehe rugi betul tapi nak buat macam mana kesihatan tak mengizinkan. Tunggu dan tengok gambar jela dapat :')
Boleh cuba pakai baju kimono tau tapi Nina lupa nak tanya dengan diorang berapa. Diorang pun tak pakai sebab budak kecil punya size tak ada. Semua size orang dewasa. Hehe

Next kami pergi Rabbit Farm tapi tak ada pun nak bergambar sebab semua keletihan. Bawa budak je pergi. Banyak arnab dari pelbagai jenis. Bulu kembang gitu dan comel. Makan boleh beli sepeket RM2 dan boleh kasi arnab makan. Masing sudah letih dan lapar, jadi kami balik apartment dulu makan solat rehat. Budak ni sibuk nak pergi naik kuda dekat Horse Trails. Tiba-tiba hujan. Maunya tak merengek. Haha last pergi juga bawa. Hujan pun dah berhenti. Kami siap-siap nak gerak balik terus ni dan singgah di Horse Trails sebab dia sehala nak balik. 
Tengok muka diorang suka sangat dapat naik tapi badan keras je tu atas kuda :P
Ni bayaran masuk untuk tengok kuda dan boleh bagi makan sekali :D
Yang ni pula harga untuk tunggang kuda. Beza ada besi dekat kaki kuda tu :D
\
Dah balik dah diorang jalan dengan kuda. Kuda ni cantik je. Dijaga dengan baik. Ok settle jalan untuk kali ni. InshaALLAH nanti Nina share lagi ye kalau pergi trip lagi. Hehe :)

December 24, 2018

JejalanNA | Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh

Assalamualaikum dan hai semua!
Musim cuti sekolah kan sekarang. Jadi apa kata mak ayah bawa anak berjalan ke Ipoh. Sebenarnya Ipoh banyak tempat menarik dan salah satunya adalah Taman Rekreasi Gunung Lang, Ipoh. Taman Rekreasi Gunung Lang terletak 5 kilometer dari bandaraya Ipoh, adalah satu daripada beberapa gunung batu kapur yang banyak terdapat di negeri Perak, khususnya di Lembah Kinta. Kalau korang sampai je sini kiri kanan gunung batu kapur. Jadi menyebabkan kawasan disini lebih menarik, cantik dan juga menjadi tumpuan untuk sesi bergambar. 




Disebabkan Nina sampai salah waktu sebab masa itu ada aktiviti pertandingan memancing dan hujan. Jadi aktiviti menaiki bot ditunda sehingga pertandingan tersebut tamat. Sedih juga tak dapat nak melihat kawasan sekitar ini menaiki bot. Untuk pengetahuan, tiket untuk menaiki bot untuk ke pulau buatan yang jaraknya kira-kira 300 meter pula cuma berharga RM3 bagi dewasa, RM1.50 untuk kanak-kanak dan warga tua. Murahkan. Parking pun luas dan percuma. 

Untuk lebih lanjut boleh layari : https://www.orangperak.com/taman-rekreasi-gunung-lang.html

AK Wedding Review | Ringkasan Persediaan Majlis

Assalamualaikum dan hai semua!
Lamanya nak update setiap entri ni kan. Maaf sekejap timbul sekejap ada. Nina cuba untuk cari masa untuk update tapi sifat kemalasan tu. Haha jadi untuk majlis perkahwinan yang lepas Nina nak share vendor yang Nina guna untuk memeriahkan majlis tersebut. Hanya separuh ye. Tak ingat nak credit semua :)

1) KAD JEMPUTAN
Kad sangat penting sebab jika berlebihan, lauk akan tidak cukup. Korang kena anggar berapa jemputan yang ingin dijemput. Contoh macam Nina jemputan 500 orang dan kad perlulah 150/200 keping sahaja dan selebihnya melalui cakap mulut/whatsapp dan sebagainya. Minta pendapat caterier juga sebab diorang lebih pengalaman. Kebiasaannya katering akan sediakan lebihan lauk dalam 100-150pax. Bergantung kepada jumlah jemputan anda.

Kad Nina buat sendiri dan print sendiri. Baru puas hari bila hasil sendiri. So, boleh jimat disitu :)

2) CATERING & CANOPY





Nina ambil dekat area kampung je dekat Rembau juga sebab senang nak bawa dan still fresh. Tak ada isu akan timbul mcm lauk basi ke tertumpah ke. Nina ada survey beberapa vendor tapi akhirnya memilih yang ni juga sebab harga yang sangat berbaloi dan murah. Owner yang friendly giler. Haha boleh ikut bajet korang. Memang senang deal dengan pakcik ni. Semua lengkap. Dari khemah dan kanopi semualah. Tapi Nina cuba ambil katering dengan kanopi je. Alhamdulillah lauk cukup dan sedap. Ada lebih sikit je. Masa test food tu pun mak dengan abang cakap sedap. Alhamdulillah sama masa kenduri hari tu. Yang Nina suka sangat dengan harga yang dia bagi tu dapat khemah dan deco yang cantik. Puas hati. Tak boleh move on ni. Kemas kerja dia. Mak pun cakap cantik. Terima kasih acik. Terlebih terkurang minta maaf lah ye.

Facebook : D’citra Catering
No contact : +60 12-931 4598 / +60 16-829 2248 (En. Hanafi)

3) CAKE 1 TIER

Sebelum ni dah pernah tempah kek dengan akak ni. Memang sedap. Kak Niza pun baik kot sebab sedaya upaya buatkan kek macam dalam gambar yang Nina bagi. Sebab nak bergambar potong kek je. Jadi simple 1 tier je tapi kek cantik. Rasa sedap. Next time inshaAllah tempah lagi.

Mana nak order boleh contact akak ni
Instagram : @fazlinniza990
Facebook : Fazlin Niza

4) TOPPER

Nina guna topper ni untuk hias kek dan hantaran. Exclusive sangat uolls! Sebab Nina suka keunikkan dan Nina buat juga topper di atas hantaran. Lebih unik. Terima kasih sangat kak. Hehe dari dulu guna servis akak memang tak pernah kecewa. Hasil memang confirm memuaskan. Kemas dan servis tip top!

Korang yang mencari topper sila guna servis akak ni. Beritahu je nak topper macam mana, akak ni boleh buat. Boleh pos ye. Kalau dekat boleh COD. Hehe topper artis pun akak ni buat tauu :)

Instagram : @kimykashop

5) PELAMIN

Ada setengah orang tak suka sangat dengan konsep minimalist ni. Tapi Nina lebih suka memilih pelamin yang simple2 je. Terima kasih Mhugallery sebab buat pelamin cantik. Sejuk je mata memandang sebab sis pilih kaler soft iaitu putih, cream dan peach. Senang match dan warna baju pengantin tu naik. Dalam gambar pun jadi lawa je :)

Boleh cuba ambil servis dengan sis ni sebab design pelamin dia semua lawa. Banyak pengantin ambil dengan dia.

Instagram : @mhugallery
Facebook : Make Her Up / Mhugallery

6) HANDSOCK


Risau kalau terselak lengan baju? Pakai je handsock. Handsock ni selesa woo. Sedap pakai. Cun giler! Untuk nikah sis pakai handsock Maira yang ada lace dekat hujung lengan tu nak nampak lagi sweet dan cantik. Sebab nikah kita pakai baju simple je kan. Sanding pula pakai handsock Bella sebab baju dah meriah jadi serikan dengan handsock biasa je cukup :)

Mana nak dapat? Haa jom serbu kedai adik sorang ni. Beli banyak2 dapat diskaun tau. Cepat contact adik ni :

Instagram : @fieyahshoppe
Facebook : Galeri Sofiyah
Shopee : Fieyaah Shoppe

7) BAJU NIKAH & ANDAMAN
Baju nikah akak sulung Nina buat sebab dia memang tukang jahit. Nina nak yang simple je. Kat sini pun dah jimat sikit :) Korang boleh pilih baju apa yang nak kan. Kalau di butik baju sangat terhad. Puas hati sebab simple pun baju tapi cantik. Lagi dalam gambar memang cantik.

Untuk mekap nikah pagi tu, akak Nina juga yang mekapkan. Untuk mekap sanding, guna servis Makeup & Makeover by Roshima Roslan. Akak ni memang power tau. Hasil tangan dia memang cantik. Nina tak biasa pakai mekap. Sekali mekap lain pula muka :D Kedua mekap Nina request nak natural je. No eye lashes ok.

8) HANTARAN
Hantaran korang kena bincang dengan pihak lelaki. Macam Nina 7 balas 9 dulang. Sebab kalau banyak lagi lawa untuk bergambar. Tersusun cantik je letak. Tapi ikut bajet juga ye. Kalau mampu sedikit buat je sedikit. 

9) GOODIES
Untuk goodies pula mengikut kemampuan ye. Jumlah tu kena separuh jemputan korang. Contoh jemputan 500, goodies boleh 350/400. Lebih tak apa, jangan kurang.

10) PHOTOGRAPHER
Yang ni part yang penting juga sebab dia lah yang snap memori majlis. Hehe nina ambil servis Kotak Warna Studio. Memang power team diorang. Gambar cantik tau. Korang boleh cuba ye. Memang banyak feedback yang positif je pasal diorang :)

11) LAIN-LAIN
Homestay untuk belah lelaki perlu ditempah lebih awal untuk mengelakkan homestay/tempat tinggal rombongan lelaki penuh. Lagi-lagi musim cuti sekolah/kahwin. Lebih baik cari yang berdekatan dengan rumah pengantin perempuan.

Jika perlu sediakan bunga pahar dan bunga manggar. Dan lain-lain keperluan mengikut kreativiti.

Korang boleh usha diorang ye dan boleh shopping juga. Jika Nina ada tertinggal boleh share sekali dengan ruangan komen dibawah :)

December 11, 2018

AK Wedding Review | Permohonan Kebenaran Kahwin

Assalamualaikum dan hai semua!
Setelah beberapa bulan tak update blog hijau ni, sekali up entri pasal kahwin. Haha almaklumlah sis ni busy je memanjang, kalah perdana menteri :D Bagi pasangan yang bakal berkahwin jadi sis nak share sedikit info mengenai perkahwinan. Hujung tahun ni ramai kan yang nak melangsungkan perkahwinan. Jadi jangalah muntah ye lepas ni sis up entri mengenai kahwin je :D

Untuk pasangan yang berlainan daerah macam sis dengan suami sis ni boleh baca info ini ye. InshaALLAH berguna. Yang sama daerah tak leceh sangat. Hehe PERMOHONAN BERKAHWIN NI KENA HANTAR 3 BULAN SEBELUM TARIKH NIKAH korang ye. Kalau hantar awal takut pejabat agama tak terima.

SUAMI - PAHANG
ISTERI - NEGERI SEMBILAN

Step 1- KEBENARAN BERKAHWIN LELAKI
Dapatkan borang dari pejabat daerah belah lelaki dahulu. Nak download pun boleh. Cubalah search kalau ada. Kalau tak ada pergi je pejabat minta borang. Dekat sana pun kalau nak tanya je. Lagi senang. Isi borang dan hantar balik. Borang tu ada sekali borang HIV. Hiv test hanya boleh buat di klinik kerajaan sahaja ye. Tak lama pun. Sehari boleh dapat result. On the spot je. Hehe tapi kena sabar menungulah kalau pesakit ramai. Isi borang bujang dan bermastautin jika perlu. Sign penghulu/ketua kampung. Disini kena tunggu beberapa hari untuk complete borang tu. Tunggu pejabat agama telefon dan jika tiada masalah boleh dah bawa balik borang. Kira selesai belah lelaki.

Step 2- KEBENARAN BERKAHWIN PEREMPUAN
Borang dari belah lelaki sudah selesai bagi dekat pengantin perempuan borang tu. Macam Nina Negeri Sembilan apply borang melalui online. Dah isi form tu boleh print dan buat benda yang sama, minta sign ustaz, penghulu dan sebagainya. HIV test jangan lupa. Hanya klinik kerajaan sahaja. Jika tiada bapa pula, datuk/adik beradik lelaki boleh menjadi wali. Isi borang wali dan sertakan sekali dokumen mengikut susunan senarai yang dia bagi. Dah siap semua boleh hantar dekat pejabat agama sekali borang lelaki. Pejabat akan hubungi jika borang sudah siap.

Step 3- Dah dapat borang tu, bolehlah hantar ke jurunikah tempat perempuan. Akan dibawa semasa akad nikah nanti. Pastikan tulis mas kahwin dan barang lain/hadiah si lelaki bagi kepada perempuan seperti gelang/cincin. 

Step 4- Masa akad nikah pastikan bawa kad pengenalan ye. Hehe selesai!


Kursus kahwin jangan lupa ya. Nina suggest disini >>KLIK<<

SELAMAT PENGANTIN BARU SEMUA! HEHE


September 18, 2018

To Buy or To Rent?

Assalamualaikum dan hello everyone!

Property in Singapore is expensive and property price in Singapore has been rising for the past few years. There are many properties available for sale as well, such as units in Icon Condominium for sale. Therefore you are stuck in between whether to buy a property in Singapore or going for house rental in Singapore. The price factor is something that you should think thoroughly before you make your decision – to buy or to rent a house.

However, this is still a big decision to make in your life as there will be different milestones that you achieve in life. Although most Singaporeans already have a house on their own, there will still be reasons that they have to move out from the current house as they reach another milestone in life:
  1. Child attending school the following year and you prefer staying nearer to school 
  2. Just changed a job and do not wish to spend hours communting to work 
  3. An upgrade from your current HDB flat to a condominium unit and need a place to stay for transition period 
  4. Prefer staying nearer to parents
Either way, there still comes a question – to buy or to rent? Before deciding, take some time to ask yourself these 5 questions to find out the best option for you.

1. Affordability
Private properties are overpriced in Singapore. Not only it takes all your money out from your Cash savings and CPF, you are also creating a long term commitment for yourself too. Furthermore, buying a property for your own stay is a liability instead of an asset because there is no cash flow from it as you are not renting it out. If buying a house will cause you financial burden or even falling into a debt, you might want to ask yourself again if buying a house is a wise choice or not and whether you can afford it or not is another crucial question to ask yourself.

2. Commitment
The momentyou buy a house, you are commiting into a new commitment in life. Bear in mind that this commitment does not stop and it is an ongoing commitment. Think about:
  • the repairing costs that you will be spending on whenever there is any problem with the house such as, wall cracking, water leaking or even painting
  • the replacement of furniture when they become old after a decade
  • the maintenance fees if you are buying a condominium unit
  •           property taxes that you have to pay
If you think you can afford all these and can commit to all these expenses, then purchasing a property is alright. However, if you are already struggling with your finances, or loathe the hassle when it comes to taking care your own home, or prefer having someone or the landlord to be in charge of the upkeep, then you should definitely consider renting a house instead. In addition, you will only need to pay approximately $200 for minor repairing cost on your own and the rest will be borne by the landlord.

3. Living arrangement
Aree you the kind of person who wants to be in charge of everything at your home? From the interior design to the choice of furniture used. If you are, then buying a house is suitable for you. You are allowed to do anything even when it comes to knocking down the walls to create a new face lift for your house. However, if you just need the convenience of staying near to your workplace or your child’s school, and all you need is a place for you to stay, then renting is a great choice for you.

4. Location
Wanting to buy a property but you are not sure if you will like this neighbourhood. You can always choose to rent a place in that particular area first before deciding to buy a property so you do not regret in the future. Think of the possible scenario where you could not fit in to the community in that area but have no choice because you just bought a property there. You definitely do not want this to happen. Therefore, you can choose to rent a place first and decide if you like the estate before making such big ddecision of buying a property in that neighbourhood. After all, if you do not like it, you can always end the lease contract and search for another new neighbourhood. Make sure you like the location before you buy a property there.

5. Financial goals

Do you have any life goals or financial goals that you would like to achieve, such as:
  • Traveling around the world 
  • Spending some time with your children before they grow up therefore you might want to stop working 
  • Chasing your personal passion 
  • Early retirement 
Be clear with what your life goals or financial goals. As buying a house is going to be a huge liability, you might need to postpone your life goals especially if it involves money.

In conclusion, buying or renting a house in Singapore is a big decision that requires a lot of considerations. Consider the above factors thoroughly. Do not rush into any decision to prevent getting yourself into a financial debt.

September 5, 2018

Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018 Kembali Lagi!

Assalamualaikum dan hai korang!
Cuba anda bertanya kepada orang di sekeliling anda. Siapa tidak suka melancong? Jika mengikut purata, lebih 90% akan mengatakan, “Ya, saya ingin melancong!” Mungkin tidak lebih 10% sahaja yang mengatakan tidak ingin melancong. Jika diajukan pertanyaan ini kepada Nina, memang sudah pasti Nina ingin melancong! Siapa yang tidak mahu kan? Hanya kerana kekangan masa dan bajet tertentu yang menghalang traveller dari meneruskan hajat mereka. Jika ada rezeki Nina juga mahu ingin melancong bersama keluarga untuk melihat negara orang dan menyelami keunikkan tradisi di setiap negara. Sejujurnya, menjadi seorang pelancong atau traveller yang tegar amatlah mudah. Semua orang boleh menjadi traveller tetapi mencari perkhidmatan yang ditawarkan dan menetapi kehendak kita itulah yang menyukarkan. Jika ada pun perkhidmatan yang terbaik, harga yang ditawarkan pula agak mahal dan luar dari bajet kita. Lagi-lagi yang baru habis belajar dan mula nak berjinak dengan travelling. Agensi-agensi pelancongan juga boleh memainkan peranan penting dengan cara menawarkan pakej pelancongan yang berpatutan agar pelancong mudah tertarik dan tidak menghadapi masalah untuk berkunjung ke tempat yang ditujui dalam dan luar negara. Tetapi jangan risau. Pernah dengar agensi Traveloka? Alah selalu keluar iklan di stesen televisyen tu. Haa jika sudah ingat! Traveloka adalah satu agensi pelancongan yang acap kali menawarkan promosi yang terbaik kepada pelanggan mereka.

Oleh itu, untuk kempen kali ini Traveloka menyediakan tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera. Ini bermakna anda akan dapat diskaun lagi setelah membuat pembayaran segera selepas book atau waktu promosi berlangsung. Bukan sekadar book sahaja dan pembayaran dibuat selepas sehari atau dalam tempoh tertentu. Wow, menariknya! Promosi ini lebih berbaloi untuk mereka yang mempunyai bajet tertentu dan ia lebih menjimatkan jika anda turut membawa keluarga, rakan atau saudara untuk meraikan bersama. Lebih mengembirakan lagi adalah boleh jimatkan wang anda dan wang tersebut boleh digunakan untuk shopping dan bawa pulang untuk dihadiahkan yang tersayang.

Traveloka Sale-abration menawarkan kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat. Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat. No Booking Fee! Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi! Traveloka bekerjasama dengan syarikat penerbangan di seluruh dunia untuk memastikan anda sampai ke destinasi yang ingin dituju. Ianya sangat berbaloi bukan? Anda boleh memilih destinasi anda tanpa mengira jarak dan tempat. Kelebihan promosi ini bukan sahaja dapat menjana pertumbuhan ekonomi negara dengan menggalakkan rakyat Malaysia sendiri untuk pergi melancong ke destinasi pilihan domestik disamping dapat mengurangkan pengaliran keluar matawang negara. Yang lebih penting keselamatan dan privasi pembayaran anda di Traveloka dijamin sepenuhnya oleh teknologi RapidSSL. Terima pengesahan segera dan e-tiket secara terus di emel anda.

Untuk penginapan juga Traveloka memang mempunyai terlalu banyak pilihan dan pelbagai hotel-hotel moden yang ringkas dan tetap tampil menarik untuk para pengunjung dengan harga yang sangat berpatutan. Dari yang harga tinggi sampai ke harga yang lebih rendah untuk pelancong memilih mengikut kategori dan bajet tersendiri. Traveloka juga bekerjasama dengan rangkaian hotel di seluruh dunia agar anda dapat menikmati penginapan yang selesa di mana sahaja. Kebiasaannya antara ciri keutamaan penginapan yang dicari seorang traveller adalah mencari hotel yang tidak terlalu mahal tetapi masih menawarkan perkhidmatan yang sangat superb selain gaya persembahan yang moden serta kontemporari. Selain dapat menjimatkan wang, kita dapat menikmati percutian dengan sepuas-puasnya dalam keadaan yang sangat baik dan berpuas hati dengan percutian tersebut. Dengan Traveloka anda lebih jimatkan masa dan lebih mempercayai dengan pilihan yang disediakan. Pelanggan hanya perlu membuat pilihan hotel dan seterusnya membuat tempahan tanpa perlu rasa bimbang. Dengan StayGuarantee, tempahan hotel dijamin sepenuhnya. Jika berlaku lebihan tempahan, Traveloka akan mencadangkan hotel lain yang setaraf, tanpa kos tambahan atau bayaran akan dikembalikan. Jika anda masih tidak tahu dimana pilihan destinasi penginapan anda, jangan risau kerana Traveloka ada menyediakan cadangan hotel dan anda juga boleh membaca lebih 2,000,000 ulasan sebenar daripada tetamu hotel.

Tempoh Tempahan adalah dari 4 September hingga 10 September 2018. Tempoh Perjalanan adalah bila-bila masa sahaja. Jadi bagi mereka yang kaki travel tu, rebutlah peluang Traveloka Sale atau  Matta Fair 2018 yang ada, sementara promosi ini masih berjalan. Apa lagi yang anda tunggu! Rancang percutian anda bersama Traveloka. Boleh layari laman sesawang https://www.traveloka.com/en-my/ untuk maklumat lanjut dan buat tempahan sekarang! Kini tiada alasan lagi untuk memberi alasan tiada masa dan lari dari bajet anda! Hubungi Traveloka sekarang!

September 4, 2018

Rasai Keenakkan Tauhu Bergedil Daging | Three Sister's Kitchen

Assalamualaikum dan hai semua!

Lama rasanya tak up entri review. Ini bukan paid review ye. Nina tulis ni sebab Nina nak share keenakkan bergedil daging dari Three Sister's Kitchen ni. Nina dah repeat order 3x tau! Haha Nina order dari Instagram Three Sister's Kitchen ni sendiri dan delivery di office Nina. Siapa suka bergedil? Angkat tangan cepat? 

Percubaan pertama Nina rasa bergedil ni masa officemate beli dan bagi Nina rasa. Ya Allah sedap! Lagi pencicah kicap lada tu. Pedas! Memang kenalah dengan bergedil ni. Lepas tu repeat order jelah. Tauhu dia pun tak keras, Lembut je. Bergedil pun sedap, lembut. Saiz dia tak besar sangat, saiz medium je. Memang puas hati tau! Tauhu bergedil pun dia padat. 

Korang kena beli banyak tau kalau nak free delivery tu. Share je dengan officemate. Korang nak cuba boleh order dengan Three Sister's Kitchen. Servis dia tip top. Lepas dah confirm nak, kak Izza akan arrange delivery masa dan waktu. Akak Izza memang baik je :)

Three Sister's Kitchen
Whatsapp : +60102387336 (Izza)
Saturday, Sunday & Monday - CLOSED



August 31, 2018

Selamat Hari Kemerdekaan 61 Tahun (2018)

Assalamualaikum dan hai semua!
Harini tangal 31 Ogos 2018, negara kita sudah mencapai kemerdekaan yang ke 61 tahun. Alhamdulillah negara kita sehingga kini masih aman dan semoga Malaysia semakin maju. Jom kita kenali dan fahami tema dan logo sempena hari kebangsaan tahun ini.
Image result for logo merdeka 2018 png
Tema Hari Kebangsaan

“Sayangi Malaysiaku” menekankan kepentingan perpaduan dan semangat cintakan negara bai memastikan kesejahteraan dan kemakmuran negara tanpa mengira perbezaan kaum, agama, bangsa dan fahaman.

Logo Hari Kebangsaan

Logo ini dicipta oleh Nik Zulkifli Nik Hitam. Ia menggambarkan simbol 3 orang melakukan gerakan riang mengangkat tangan, dengan satu bentuk hati di hadapan yang menyatukan ketiga-tiga orang itu.

Logo ini membawa maksud warganegara Malaysia yang terdiri daripada berbilang bangsa hidup dalam kepelbagaian, harmoni, seia-sekata, bersatu padu dan terpahat perasaan kasih sayang yang kukuh kepada negara Malaysia. Penggunaan warna-warni adalah berdasarkan Jalur Gemilang iaitu merah, biru, putih dan kuning yang membawa maksudnya tersendiri.

Lagu Tema Sempena Hari Kebangsaan

Tajuk: Kita Punya Malaysia
Penyanyi: Bunkface
Ciptaan: Sam Bunkface

Kalau dulu masa sekolah kemain seronok nak sambut. Ada macam-macam aktiviti dilaksanakan untuk peringkat sekolah malah ada yang sertai di peringkat negeri dan kebangsaan. Perarakan yang  paling best sambil nyanyi lagu kemerdekaan. Memori tak akan dilupakan. Hehe sekarang dah membesar tengok adik-adiklah yang serta aktiviti macam ni. Yang kita tengok dalam tv jela :D Paling tular sekarang ni adik-adik gayakan berbagai jenis baju yang cantik-cantik dan siap sekolah diorang buat fashion show lagi. Kalah kami yang dewasa ni.. Hehe mak-mak lah sibuk cari tukang jahit untuk jahitkan baju merdeka. Seronok diorang :D

August 24, 2018

Movie Review | Hantu Kak Limah 2018

Assalamualaikum dan hai semua!
Lama dah tak review movie kan. Harini nak review movie Hantu Kak Limah yang telah berada di pawagan sejak 09 Ogos yang lalu. 
Image result for hantu kak limah 2018
Sinopsis:
Mengisahkan tentang Husin (Awie) yang pulang ke kampung setelah tidak lagi mencari rezeki di Singapura. Dia kemudian bekerja dengan sahabat baiknya Khuda (TJ Isa), Wani (Sharwani NS) dan Yeh Sekupang (Rab Khalid) di kilang arang. Sementara itu, Kak Limah (Delimawati) baru sahaja berkahwin dengan sahabat Husin iaitu Khuda. Cinta mereka digambarkan sebagai cinta sejati.

Namun, baru sahaja menikmati kebahagiaan berumah tangga, Kak Limah telah ditemui mati dalam keadaan yang mengerikan di dalam kebun. Pada masa sama, Husin bertemu dengan seorang gadis cantik yang bernama Eton, (Uqasha Senrose) di dalam hutan dan jatuh cinta dengannya. Husin dan Wani tidak tahu akan berita kematian Kak Limah termasuk suami Kak Limah sendiri, Khuda.

Di sini bermulanya misteri apabila kelibat Kak Limah masih kelihatan walaupun dipercayai sudah meninggal dunia. Akhirnya, muncul guru silat, Solihin (Zul Ariffin) yang membantu mereka berdepan dengan hantu Kak Limah. Namun usaha ustaz Solihin menemui kegagalan. Walaupun urusan pengkebumian telah selamat, namun Yeh Sekupang masih diganggu oleh jelmaan roh Kak Limah. Hal ini membuatkan Ustaz Solihin ingin menghapuskan roh tersebut yang masih berlegar-legar di Kampung Pisang. Mereka berlima sekali lagi berusaha untuk memerangkap semula roh Kak Limah di dalam satu bulatan yang besar yang diketuai oleh Ustaz Solihin. Selang beberapa jam kemudian, roh Kak Limah berjaya diperangkap, namun begitu Ustaz Solihin sekali lagi ditewaskan oleh roh tersebut. Akibat dari kekecohan ini, tiba-tiba ketua kawanan bagi orang-orang bunian bersama rombongannya turun ke alam manusia untuk menjelaskan perkara yang sebenarnya berlaku.

Review sendiri:
Memang excited nak tengok hantu Kak Limah ni. Sebab kalau kita tengok dari movie sebelum ni penduduk Kampung Pisang menyangka Kak Limah lah yang mencetuskan kekecohan. Tetapi untuk movie kali ini Kak Limah lah yang menjadi hantu. Hehe tapi Kak Limah bukanlah hantu sebenarnya. Yang menjadi hantu adalah Nor Aini (anak bunian) iaitu bini Khuda yang berubah menjadi hantu Kak Limah disebabkan untuk membalas dendam. Memang sangat kelakar. Lagi ada part macam Ropie tu nyanyi lagu iklan Joy zaman 1983. Memang Ropie penyeri untuk movie ini. Part Solihin tu cakap gaya memang boleh tewas lah dengan hantu Kak Limah. Semangat sekali kalah. Haha buat malu je. Ingatkan bolehlah jadi penyelamat penduduk Kampung Pisang. Bolehlah korang bawa family untuk tengok cerita ni. Dan sekarang ni movie ni dah berjuta-juta tau. Haa nampak tak movie ni best. 
★★★

June 30, 2018

Kad Raya 2018

Assalamualaikum dan hai semua!
2 bulan dah tak post entri. Aduhai teruk betul Nina! Haha sori ye awak. Tak tahu kenapa kemalasan nak buka laptop tu. Macam biasa setiap tahun kita akan hantar kad raya dan ada yang terima kad raya dari blogger kan. Alhamdulillah tahun ni dapat juga.

1. Dunia Sebenar Shida | http://www.duniashida.com/
Siapa tak kenal Kak Shida ni kan. Blog berwarna biru. Hehe sangat nice singgah blog dia. Damai je rasa. Setiap tahun memang kad dia je akan dapat sebab Nina akan tempah printing dengan dia jadi dia akan hantar kad raya dia juga. Terima kasih kak :)

2. Eintan Nurfuzie | http://www.nurfuzie.com/
Dikenali juga Cik En. Seorang pembantu veterinar. Mesti sayang binatang kan. Hehe sangat aktif dekat media sosial dia. boleh singgah dekat blog Cik EN ni berwarna purple. Friendly Cik EN ni. Tak sombong. Salam perkenalan Cik EN :)

Ni lah kembar Nina. Haha kembar nama jela. Macam pelik sebab panggil nama sendiri. Haha selalu juga singgah blog dia dulu sebelum kenali Nina ni. Jadi tahun ni Alhamdulillah dapat kenal dan saling tukar kad raya. Siap bagi kad yang tahun lepas lagi. Thank tau :) Apa-apa singgah blog Nina Ahmad ni ye :)

Kalau korang nak tukar kad raya boleh contact Nina ok :)

April 28, 2018

Jom Pi Pasar

Assalamualaikum dan hai semua!
Image result for jom pi pasar
Program ‘Jom Pi Pasar’ adalah satu program inisiatif kerajaan dan dilaksanakan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang ingin membantu mereka yang memerlukan dan berpendapatan rendah di negara ini terutamanya yang menetap di bandar. Selaras dengan kenaikan harga barang dan kos hidup yang semakin meningkat, program ini sangat membantu mengurangkan sedikit beban mereka. Sekurang-kurangnya lepas juga duit dapur untuk bulan tersebut dan boleh disimpan untuk kegunaan lain. Program ini telah dilaksanakan sejak April 2017 yang lalu dan telah melibatkan beberapa pasar di sekitar Kuala Lumpur.
Image result for jom pi pasar
Selain itu, program 'Jom Pi Pasar' ini juga bertujuan mengeratkan silaturahim di antara kerajaan bersama rakyat. Menerusi program 'Jom Pi Pasar', setiap bulan 150 ke 300 pengunjung di pasar terpilih akan menerima kupon RM20 untuk mendapatkan barangan keperluan runcit dan barangan basah untuk memasak buat keluarga. Selain kupon bernilai RM20, semua penerima masing-masing turut menerima satu beg makanan asas seperti beras, tepung, gula dan sardin yang disumbangkan oleh pihak penaja. Antara beberapa pihak yang terlibat dalam program ‘Jom Pi Pasar’ ini seperti FAMA, KPDNKK, LKIM, Econsave dan lain-lain lagi.

Program yang dilaksanakan ini sentiasa prihatin terhadap keluarga berpendapatan rendah dan pelbagai program kebajikan diatur setiap tahun yang tidak bermusim dilakukan saban tahun dan tidak pernah terhenti bagi membantu golongan sasar. Dari sokongan semua pihak dapat merealisasikan usaha ini dan akan diteruskan untuk pasar malam dan bazar Ramadan nanti.
Image result for jom pi pasar
Program ‘Jom Pi Pasar’ ini benar-benar melegakan rakyat terutamanya suri rumah yang rata-rata menerimanya. Selain membantu meringankan bebanan kos sara hidup rakyat, pendekatan sebegini dapat mendorong kalangan peniaga dan pengeluar untuk turut menurunkan harga di pasaran dengan tidak mengutamakan keuntungan semata-mata. Bekalan stok untuk pasaran juga akan cuba dipertingkatkan. Ini membolehkan lebih ramai masyarakat mendapatkan barangan keperluan dengan harga yang lebih rendah di pasaran. Secara tidak langsung, masing-masing mendapat faedah melalui program ini.

Pelbagai pendekatan yang diusahakan dalam aspek kebajikan rakyat menunjukkan kerajaan sentiasa peka dengan setiap  permasalahan, dan mencari jalan untuk mengatasi. Setakat ini sambutan program ini amat memberangsangkan apabila ramai menyertainya. Dan saya sebagai rakyat Malaysia amat mengalukan ramai lagi syarikat atau mereka yang ingin turut serta dalam menjayakan program seperti ini dan berharap lagi program lain yang dapat membantu golongan yang berpendapatan rendah.

Kredit gambar : google

April 3, 2018

10 Ways to Apply Lifelong Learning to Your Job

Assalamualaikum and hai!

“The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn” – Alvin Toffle. Why? Our understanding of the world is changing rapidly. This is the essence of science. Newer and better-quality theories are constantly being picked up and older theories willingly abandoned. This represents that information in the 21st century is ever changing. Thus, we will all have to add lifelong learning (which can be un-learning and re-learning) to our intellectual agendas.

Do consider that lifelong learning can be a valuable asset in the workplace. Whether your job is as a public school teacher or whether you are an investor dealing with johor land, whatever your jobs is, there is always a place and value for learning.


Read books that are related to your career

Reading is one of the main methods of gaining new knowledge. Think about it: those who are well-read and knowledgeable on a variety of topics will tend to get promoted more quickly and more often than those with lack of awareness of literature, or those that have been stagnating. Dive in to titles related to your field of work. Stay up to date with the latest information, breakthroughs and global events in order to stay ahead of your career reading.

Develop new interests outside of your job

You might think that there isn’t a need to be an expert in things that are unrelated to your career. However, you may be surprised at the value that you can derive from being a well-rounded individual. The thing about information and skills in the 21st century is that they are transferable and translational. The skills and knowledge you pick up from something you are passionate about outside of work can surely be incorporated into your job at some point. For example, learn a new language or pick up some theories on business. You’ll never know when these new interests will come in handy.

Write down what you learn

Sharing your journey of learning through words can be a good way to recap what you have learned. This notion is formed from the basis of input and output. You can do this through a blog, or even by writing articles. This helps you have an output for your career outside of your formal job. Active learning involves jotting ideas, taking notes and a high level of participation. You’ll never know when these notes and ideas that you jotted may come in handy later on.

Take new courses and attend talks whenever you can

Short courses can be a good way for you to get some new skills and knowledge. You can even look around for seminars, lectures or conferences to supplement your learning at work. If physical courses are out of question, you can sign up for a number of online courses that you can participate in during your downtime from the comfort of home. Not only will these courses spark your drive to learn something new, it will look on your resume as well.

Join groups related to your interests

Birds of a feather flock together. Joining a group of likeminded individuals will fuel and spark your interests. This will further motivate you to challenge and reinforce your learning. You will also find opportunities to question and answer each other. These groups can be anything from a book club to a professional body or society. Whatever the type of group you choose, it is a great way to motivate yourself to learn.

Teach what you learn to someone

Teaching is one of the best ways to learn. When you teach someone, you are putting what you learned into practice. Find a student or a mentee to take under your wing. You can even organize a study group or learning circle with colleagues who share similar interests. Rotate the teaching each week with a take on a fresh new topic. This way, not only are you teaching, you’re learning as well. When you’ve been blessed with knowledge and information, remember to pass it on.

Never stop asking questions

Engage in active learning whenever possible. This means always asking questions. Don’t sit still and be a passive learner. Rather, push yourself to ask and answer questions regarding what you are learning and have already learned. This translates to the workplace as well. You will cultivate the habit of always pushing concepts and assumptions in order to strive to learn more. You will always learn to take advantage of experts, particularly your superiors, as well as tools readily available around you in order to pull all the knowledge you can out of them.

Don’t be shy to implement, practice and experiment with your learning

Don’t be afraid to put what you’ve learned into practice. Just learned how to speak French? If you have a French coworker, why don’t you try to chat with them in their native language. Practice makes perfect and will hone your skills even further. Always look for ways to implement and integrate your newfound skills and knowledge into your work.

Find a mentor

A mentor can be an invaluable resource in your career. Not only will your mentor be a sounding board for new ideas or questions you might have, they will help guide you in your climb up the corporate ladder. Find someone who truly has sufficient quality time to guide and nurture you. Your mentor will be someone who shares your interests and whose opinions and ideas you really value and respect.

Set milestones along your learning journey

Learning is in itself a lifelong journey. Never forget to set goals and regularly assess your learning curve. You can make your learning journey more meaningful by constantly testing your newfound knowledge and to tie successes in learning to rewards. For example, mastered a new language? Reward yourself with a holiday to a country that speaks the new language. If you’ve successfully implemented your new skillset and learning in a work project or process, don’t forget to always keep on climbing.