Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 12, 2014

Kempen Jom Masuk UBiS Untuk Intake January 2015

Assalamualaikum dan hye semua!
Entry kali ini khas untuk adik-II or mereka yang ingin menyambung pelajaran dalam bidang Accounting di UniKL Bis (UBiS). Untuk pengetahuan korang, UBiS ni terletak di Yayasan Selangor, Kg Baru, KL ye. 
Online Application : 

Kerjaya Perakaunan?
Kerjaya akauntan ini adalah tergolong dalam 5 kategori professional ye. Perakaunan juga merupakan bidang kerjaya yang penting serta diperlukan oleh mana-mana institusi. Graduan perakaunan ini juga boleh memohon jawatan lain seperti juruaudit, akauntan kos, bendahari, akauntan cukai, setiausaha syarikat, setiausaha industri atau peribadi, kerani akaun, penolong akauntan serta juru runding. Dari prospek kerja, kebiasaanya lulusan ini berpeluang ke institusi kerajaan atau swasta. Bagi di sektor awam, jawatan-jawatan di jabatan-jabatan kerajaan, badan berkanaun dan penguasa tempatan boleh diisi. Manakala di sektor swasta pekerjaan di badan-badan industri, bank, firma perakaunan serta syarikat insuran boleh diisi.

Review Course : 
Nina pun tengah ambil course ni, dan Alhamdulillah semulanya berjalan dengan lancar dan tahun depan Nina nak habis dah. Hehe seronok je belajar course ni dengan lecturer disini pun dekat dengan student, berpengalaman dari pelbagai kaum. InsyaALLAH kalau korang ikhlas, semua hal akan lebih senang :)

Untuk pertanyaan boleh tanya Nina or hubungi UniKL sendiri ye :)

December 10, 2014

11 : Wordless Wednesday | Sibuknya Student

WORDLESS WEDNESDAY | Standard jadi student kan. Banyak giler kerja kena siapkan. Assignment dengan presentation lagi. Final exam just around the corner :/

December 5, 2014

Barang Hantaran Yang Murah Dan Cantik | ThankQ, Nilai

Assalamualaikum dan hye semua!
Lagi entry untuk mereka yang ingin melayari bahtera iaitu memasuki alam perkahwinan tak lama atau mungkin mereka yang nak tunang kan dan tercari-II barang hantaran yang murah dan cantik. Nak tahu dimana? Nak review sikit, kedai ni kalau korang pergi memang rambang matalah. Besar pun besar juga. Banyak pilihan yang boleh korang cari. Hehe


Mesti ramai yang dah tahu kan mana tempat ni? Dari jauh kita boleh nampak sebab warna merah :D Masuk kedai ni pun confirm ada je orang. Lagi-II majlis nak dekat kan. Barang yang dijual dari yang murah sampai harga yang lebih mahal. So sesiapa yang nak buat bajet tu bolehlah pilih-II barang mengikut kemampuan masing-II. Dia ada juga buat sale dari 10%, 20% dan banyak lagilah. Tu yang seronok pilihkan. Jika korang tak pandai DIY hantaran sendiri, jangan risau. Di ThankQ juga ada hantaran yang already made. Semua cantik-II belaka :)

Selain dari itu, di ThankQ ada juga paparkan design pelamin untuk inspirasi untuk mereka yang nak kahwin ke tunang ke. Korang dongak je sebab dekat atas ada je design tu semua. Cantik.. Jom jelajah :
ThankQ@Nilai3 (HQ)
Address: No.102-109, Jalan Nilai 3/3, 
Nilai 3, 71800 Nilai, Negeri Sembilan
Tel: 06-799 1133 / 06-799 5533

"Selesa, Diiktiraf, Sempoi" | Kursus Kahwin Danau Kota

Assalamualaikum dan hye semua!
Bulan December ni kan mesti ramai yang nak membina masjid kan? So masih tercari-II mana kursus kahwin disaat akhir ni? Jom singgah di Kursus Kahwin Danau Kota.

Dengan tagline "Selesa, Diiktiraf, Sempoi" pasti anda teruja untuk menghadiri kursus disini :D

"Lebih Baik Anda Ikuti Kursus Kahwin Ini Sewaktu Yurannya Masih Semurah RM80 Dan Ujian Kefahaman Islam Masih Belum Dikuatkuasakankan"

Dan kursus perkahwinan ini cuma sesingkat satu hari setengah sahaja..

kursus kahwin uptown danau kota

Review Kursus:
Saya sudah mengikuti kursus ini dan saya dapati memang banyak ilmu yang dicurahkan dan paling best ustaznya yang berpengalaman dan mempunyai latar belakang yang profesional dan paling penting sempoi je ustaz-II yang mengajar di sini. Tidak terlalu bosan sebab banyak gelak-II. Hehe tunggu apa lagi, jom ikuti kursus disini sementara masih ada kekosongan :)


Alamat Pusat Kursus Kahwin Danau Kota :

33-1 Medan Selera Danau Kota
Jalan 3A/6, Taman Setapak Indah
53300 Kuala Lumpur 
Kordinat GPS: 3°12'35" N 101°43'9" E

December 3, 2014

Panduan Permohonan Baru BR1M 4.0 2015

Assalamualaikum dan hye semua!
Pagi ni 2 entry Nina buat semuanya mengenai BR1M ye. Yang ni bagi permohonan baru yang ingin daftar untuk BR1M. Caranya ikut dibawah ini :

Visit ebr1m website https://ebr1m.hasil.gov.my/ and click on ‘Permohonan Baru’. You shall find that link on the menu bar.

- If your IC is not valid, you have to bring your IC together with your partner and ‘tanggung’ if any to visit LDHN.

- If a dialog box pop-up showing permohonan telah wujud that’s mean you are an existing BR1M applicant. You need no to proceed to fill this form. You should update (kemaskini) your info.

Bank account is the most important field in this step. Also give your latest and reachable address. You can ignore fields that without the * symbol. Those are not mandatory information.
Fill ‘0’ if you have no income yet. If your marriage record is available to JPN, you can just click on the drop down menu and pick the right option; else you have to key in the detail manually. It’s a must to fill in your spouse IC , name and income if you are married.
Fill in the info for Skim Khairat Kematian, previously known as i-BR1M. Every BR1M receiver qualified automatically to enjoy this benefit.
Next enter the verification code and click ‘send’.
Lastly check the agreement checkbox confirming you’re giving the correct details. There will be confirmation popup in the end. Then you’ll see all the fields became non-editable. Please check twice before you submit, you may have to change it manually in LDHN if you send the wrong data. Contact hasil if you have any question or doubt.

Inform your friends or relatives to register quickly before 31 December 2014. Unlike last year, permohonan for BR1M online 2015 only open for a month.


Panduan KemasKini BR1M 2015 Online

Assalamualaikum dan hye semua!
Pagi ni Nina nak share sikit mengenai BR1M. Bagi sesiapa yang telah dapat pada BR1M 2014 dan kemaskini di laman web sudah dibuka. Untuk permohonan baru boleh KLIK SINI :)
  1. Open https://ebr1m.hasil.gov.my/ and click on ‘Kemaskini Permohonan
2.  After that you’ll be prompted the answer 2 security questions. The questions will be related to         your previous submission – the given details by you last time. It can be your poskod, home telephone number, email etc. If you stuck here you can apply offline.

3. Reminder : You cannot kemaskini BR1M using a bank account that’s not under your name and for your relatives. Joint name account and enterprise type account are prohibited as well.
4. Fill in the information about your family members. If you cannot see any drop down menu means you have no record with Hasil, you have to visit LHDN by bringing a copy of your IC to kemaskini. If you’re not working key in ‘0’ for the filed of ‘pendapatan bulanan’.
5. Enter the anti spam captcha, then click ‘Kemas Kini’ and your Kemas kini BR1M 2015 is done!

Please ensure everything is correct before you hit the last button. You’ll receive a rejection letter if you have done any wrong like making duplicated submission from the same family member. 
* Printing is just for your own reference so it’s not compulsory.

The first payment for all category will be issued starting 28 January 2015. Please share this panduan kemaskini br1m 2015 to inform your friends / relatives!