Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 6, 2012

Tutorial Floating Status (Style II)

tuto ini direquest oleh adik mai di cbox nina. lets our try a new floating updates/status (style II).
act ni code nina ye. so no re-post or re-tuto about this code oraitt ^^
Langkah 1 :
mula mula korang copy code dekat bawah ni dan pastekan di ruangan http://htmledit.squarefree.com/ (ada tulisan nanti delete dulu baru paste code ni). korang boleh edit di situ dulu dan dia terus preview. so senang sikit korang nak edit ikut suka :D
<div style="background:#FFBBBB;color:#fff; position:absolute; top:0px;left:450px;width:10px;height:70px; text-align:center; font-size:12px; text-transform:uppercase;">
</div>
<div style="background:#FFBBBB;color:#fff; position:absolute; top:0px;left:530px;width:10px;height:70px; text-align:center; font-size:12px; text-transform:uppercase;">
</div>
<div style="position:absolute; top:60px;left:400px;width:201px; height:70px; color:#aaa;">
<div style="background:#FFBBBB;color:#008000; width:190px;  text-align:center; font-size:12px; text-transform:uppercase;">
TITLE NAME</div>
<div style=" position:absolute; background:#FFBBBB; color:#008000; border-top: 1px dashed #fff; border-left: 1px dashed #fff; border-right: 1px dashed #fff; border-bottom: 1px dashed #fff;  margin-top:5px; width:186px; height:45px; top: 20px; left:3px;"><center>YOUR STATUS HERE!</center></div></div>
yang berwarna tu korang kena adjust lah ikut kesukaan korang tu ^^
Langkah 2 :
dah siap edit ? ok pergi dashboard -> design --> add a gadget --> HTML/Javascript
Langkah 3 :
copy code tadi yang sudah di edit dan pastekan dekat ruangan HTML/Javascript tu
Langkah 4 :
save !

2 comments:

  1. @Mai Maisarah : OM.. lupa lah. nnt sy edit semula ye ^^

    ReplyDelete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.