Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

February 6, 2012

Tutorial Cantikkan Scrollbar Version III

hey korang. hehe nina nak ajar tuto ni. meh try version III ni pula ye. awesome! yang macam ni pula ye :)
untuk pengguna CLASSIC TEMPLATE/BLOGSKIN

1. dashboard --> template--> edit HTML

2. tekan CTRL+F untuk search code </style>

3. jumpa? ok lepas tu korang copy code dekat bawah ni dan pastekan dekat ATAS code </style>


4. preview & save ok ?


untuk pengguna TEMPLATE LAIN

1dashboard:65:design:65:edit html:65:tick expand widget

2tekan ctrl+F untuk cari code ni ]]></b:skin>

3then, copy code di bawah ni dan pastekan code dekat ATAS ]]></b:skin>


4 dah siap preview la dulu dan save..


::-webkit-scrollbar {
width:15px;
height:10px;
}
::-webkit-scrollbar-button:start:decrement, ::-webkit-scrollbar-button:end:increment  {
height:10px;
width:10px;
display:block;
background:#347C17;
border:1px solid #000000;
}
::-webkit-scrollbar-track-piece  {
background-color:#F52887;
}
::-webkit-scrollbar-thumb:vertical, ::-webkit-scrollbar-thumb:horizontal {
background-color:#347C17;
border:1px solid #000000;
}


yang warna warna tu korang tukar lah ikut citarasa korang ye :)


selamat mencuba! ^^V


8 comments:

  1. @Pinky Aina : hehe fuh Alhamdulillah. ok :)

    ReplyDelete
  2. nape x jadi... x retilah nak guna CTRL F .. kak tolong ajar boleh x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ni.. awak highlight dulu code tu. pastu tekan lah button ctrl dengan button F tu serentak. cuba try :)

      Delete
  3. tak jadi la :( macam mana ni kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada template tak boleh. try yg jenis lain kat tuto ye :)

      Delete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.