Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

January 8, 2012

Eucalyptus deglupta

hey korang malam ni nina nak share info pasal eucalyptus deglupta. apa tu? hehe kan nina pun kalau 1st time baca memang tak paham. dia sejenis pokok yang sangat cantik & unik. keterangan lanjut meh baca info ni. sorry lah ye dalam english.. haha





Eucalyptus deglupta is a tall tree, commonly known as the Rainbow Eucalyptus, the Mindanao Gum, or the Rainbow Gum. It is the only Eucalyptus species found naturally in the Northern Hemisphere. Its natural distribution spans New Britain, New Guinea, Ceram, Sulawesi and Mindanao. The unique multi-hued bark is the most distinctive feature of the tree. Patches of outer bark are shed annually at different times, showing a bright green inner bark. This then darkens and matures to give blue, purple, orange and then maroon tones. In the present day this tree is grown widely around the world in tree plantations, mainly for pulpwood used in making paper. It is the dominant species used for pulpwood plantations in the Philippines.
# ha cantik kan ciptaan Yang Maha Esa. hehe teruja juga nina tengok pokok ni. em teringin juga nak tengok pokok warna warni ni. nak ambil pic dekat situ mesti cantik kan. berangan jela :D


4 comments:

  1. unik la warna pokok ni :D cantik !

    ReplyDelete
  2. It so unique :D Nampak macam kena cat tapi tak mungkin. It's so beautiful :D

    ReplyDelete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.