Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

December 31, 2011

Tutorial Cute MP3 Player

hey korang ada budak cantik, adik kiki minta tuto tengah malam ni ha. haha sekarang kan tengah famous cute mp3 ni. so nina nak ajar macam mana nak buat ok? :D
ok macam ni kan cute mp3 tu? paham?

1. korang pergi link INI --> click GENERATOR. ha jadi macam ni kan?
CLICK UNTUK TUMBESARAN
2. dekat bahagian CATEGORY tu ada GENERAL kan? tekan button sebelah GENERAL tu lepas tu tekan COLOURS dulu. ada kan? so korang pilih colour yang korang nak. ada 4 kotak korang kena isi - bgcolor, loadingcolor, buttoncolor and slidercolor. 

3. dah settle yang tu korang pergi balik dekat CATEGORY pilih GENERAL balik semula. then nampak autoplay kan letak 0? korang pilih lah 1 sebab nanti orang datang dekat blog dah terpasang lagu tu. 

4. lepas tu korang ada nampak dekat bawah category tu ada MP3 kan? ha ni time untuk pilih lagu korang nak letak dalam blog. 

5. korang signup dulu account dekat SINI. it's FREE! kalau sesiapa yang dah ada account terus boleh pilih lagu ye --> taip lagu dekat bahagian search lagu macam dalam gambar di bawah ni.
CLICK UNTUK TUMBESARAN
6. contoh lagu nina taip lagu speak now. then nanti keluar macam ni korang kena click speak now tu.
CLICK UNTUK TUMBESARAN
7. then lepas korang click speak now tu nanti dia keluar DIRECT. so korang copy URL lagu tu macam nina tunjuk dalam gambar di bawah.
CLICK UNTUK TUMBESARAN
kalau tiada direct ikut yang macam ni, korang akan nampak HTML embed.. so korang JANGAN COPY semua tau. contoh code nina ye :
<strong>Cn Blue - Love Girl</strong><br /><object type="application/x-shockwave-flash" data="http://s6779.gridserver.com/assets/id/player/player_mp3_maxi.swf" width="203" height="20"> <param name="wmode" value="transparent"/> <param name="movie" value="http://s6779.gridserver.com/assets/id/player/player_mp3_maxi.swf" /> <param name="bgcolor" value="#ffffff" /><param name="FlashVars" value="mp3=http://irondj.net/mix/file/17468/Love_Girl_-_CNBlue.mp3&showstop=1&showvolume=1&showloading=always&volumeheight=9&width=203&height=20" /></object> <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Firondj.net%2Fusers%2F5065%2Fmixes%2F17468&layout=button_count&show_faces=true&width=70&action=like&font=arial&colorscheme=dark&height=20" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:70px; height:20px;" allowTransparency="true"></iframe><br />  <a href="http://irondj.net/users/5065/mixes/17468">download</a>  / <a href="http://click.linksynergy.com/fs-bin/stat?id=l6vzrRhlsiE&offerid=146261&type=3&subid=0&tmpid=1826&RD_PARM1=http%253A%252F%252Fitunes.apple.com%252Fus%252Falbum%252Fim-a-loner%252Fid514245880%253Fi%253D514246526%2526uo%253D4%2526partnerId%253D30" target="itunes_store" title="Buy: Love girl">iTunes</a> / <a href="http://irondj.net">iron dj</a> 
** korang hanya perlu copy code yang nina warnakan merah tu SAHAJA. tu code music korang 

8. dah copy, balik semula kepada generator mp3 tadi. korang pastekan URL lagu tadi macam dalam gambar di bawah ni dekat bahagian mp3 tu.
CLICK UNTUK TUMBESARAN
9. dah paste URL lagu korang boleh copy HTML code yang ada dekat bawah CATEGORY tu ha. nampak kan? 
cara lain untuk dapatkan link mp3 >>KLIK<< sini !

untuk pengguna CLASSIC TEMPLATE/BLOGSKIN

korang bolehlah pastekan HTML code tu dekat mana mana yang korang nak letak lagu tu. 

untuk pengguna TEMPLATE LAIN

1. dashboard-->design-->page elements-->add gadget-->HTML/Javascripts

2.  copykan HTML code lagu tadi dan pastekan dekat ruangan HTML/Javascripts

3. save lah!

yeahh akhirnya siap juga tuto ni. mengantuk sudah.. selamat mencuba dan selamat berjaya! :)


53 comments:

  1. Wahh, nak buatlah. Nice tuto. Fit gune tuto akak ;D

    ReplyDelete
  2. tenkiu kak ... for the tuto ... jdik .. :)

    ReplyDelete
  3. ala, knp kita punye takde yang direct tu, ce try tengok link bawah ni.

    http://i.imgur.com/HLQ77.jpg

    kita nak lagu yang one direction-what makes you beautiful

    ReplyDelete
  4. owh yg tu sy tak tahu lah plak. kena cari lagu lain lah..

    ReplyDelete
  5. tengs kak ! jadik pom .. lme da sy cri tuto ni .. tp , tk jumpe2 .. nasib baek akak ad wat tuto nie .. tengs !

    ReplyDelete
  6. kenapa saya punya tak ada button direct? please help me :(

    ReplyDelete
  7. @NURUL ASILAH BINTI ABDUL MANAF : hehe Alhamdulillah, wc :)

    ReplyDelete
  8. @GaDiz c0kLat : hehe baguslah. ok wc dear :)

    ReplyDelete
  9. ada tak site lain utk letak ambk lagu slain yg akak bagi ni? sebab saya xdpt bkakla dia pnya website T_T reply dkt cbox sy.

    ReplyDelete
  10. thankyou thankyou thankyouuu sangat sangat kak Nina :D tuto ni memang berguna pada saya betul! hihihi thanks ^^

    ReplyDelete
  11. @Dear Ana :] : owh asal tak boleh buka. sy rasa ok je..

    ReplyDelete
  12. @R A I N Z : hehe yeahhh most welcome :)

    ReplyDelete
  13. @Gadis Bertudung Biru =) : hehe alhamdulillah. most welcome :)

    ReplyDelete
  14. @sitinurfaezah : aah lah :( thanks bgtau!

    ReplyDelete
  15. knpe bile klik kat link http://irondj.net/ ,, dia keluar
    'This webpage is not available ' ... tolong bantu saya sis .. :(

    ReplyDelete
  16. @CahAya HaTi : ye sy tahu tapi sy kan dah bagi link cara lain dapatkan link mp3 tu ;)

    ReplyDelete
  17. Kenapa semua lagu yang saya nak error errr -.-

    ReplyDelete
  18. @Fadhlin Syakirah ツ : error? mcm mana tu?

    ReplyDelete
  19. Kak , URL x de lah kak ... cam ne ehhh

    ReplyDelete
  20. @N u r u L i y a n a : ) : hehe suka dia. okay bagus lah ^^

    ReplyDelete
  21. @deedeeatheera : hehe Alhamdulillah. most welcome ;)

    ReplyDelete
  22. saya try buat ni untuk tumblr menjadi.. thanks you :)

    ReplyDelete
  23. @amileula_amira : hehe yeke? wahhh okay most welcome ;)

    ReplyDelete
  24. Kalau lagu yg kite cr takde camne eh? hm.

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  26. Wah! Saya guna tuto akak ya. Bagus sangat! Terima kasih ^^

    ReplyDelete
  27. Kalau nak tambah banyak banyak lagu macam mane ye?

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum,, akak x ley ke x guna IRONDJ sebab skang ni, dia dah jadi pelik, tak cam akak punye tu? x de cara lain ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam.. yeke? cuba try lagi. kalau tak jadi adik try tutorial yg lain.. mcm Tutorial : Jquery Music Player dgn Tutorial : Billy Music Player tu :)

      Delete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.