Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

January 21, 2011

Tutorial Header Transparent

pagi sume. ok arini nina nk memenuhi permintaan adik ainna. sy akn cbe tlg awk k. lets stat.

Sebelum tu,korang mesti ada pogram photoscape dan gimp2. Boleh search kat google. Kalau tak de korg kena la download dulu.


First,korang click button new yang warna merah tu


Second,korang pilihlah berapa width and height yang korang nak


Third,korang click object then pilih icon photo,pilihlah gambar apa yang korang nak letak.Lebih mudah untuk transparent,korang ambil gambar yang background putih.


Nina pilih gambar upin ipin hehe,then korang click icon text.Tulislah ayat apa yang korang nak.Lepas tu tekan save!


Pergi ke pogram gimp2 pula....


Tekan file-->Open ambil header yang korang nak transparentkan tadi.Then,tekan right click pilih layer-->Transparent-->Add Alpha Channel


Tekan icon fuzzy select tool click kat header tersebut.


Click icon eraser tool,korang padam bahagian putih tu.


Dah Selesai korang tekan right click.File-->Save as


Pastikan korang tukar jpg kepada PNG


Tick resolution and save creation time SAHAJA

Korang upload header kat photobucket then ambil link dia.

pergi ke design-->add a gadget-->html/jawasricpt-->pastekn code link header td.

kalau besar sangat anda boleh adjust dekat photoscape. then upload semula kat photobucket. dan buatla sama cam tadi. hehe selamat mencuba.

jasa dr hanie. thnx hanie !

16 comments:

  1. cool dah lama kot nak buat camni T_T THANKS!

    ReplyDelete
  2. thanx yee aka , nnti , ainna cbe !
    btw , thanxx a lot ! =)

    ReplyDelete
  3. sye dh cube tp x bleyhlah....huhu

    ReplyDelete
  4. dah cuba daa . jadi kak . ;) hehehe... *walaupun tak seberapa nak cantik sangat saya crop tuu . hehehe

    ReplyDelete
  5. thanks for the tutorial ! sangat membantu :)

    ReplyDelete
  6. okeyh faham! hehe.. thanx for the tuto! =)

    ReplyDelete
  7. balas kat blog sye http://nurirdinashariffuddin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. kusyi : ok most welcome:
    irdina: hehe cri kt google ye..

    ReplyDelete
  9. saya try wat..tp xjadi la..nape ye? ade mslh kt template desingner kt blog ke? then, nk ambil link yg mane kt photobucket e?

    ReplyDelete
  10. yeke tak jadi? em cmne ek? owh ambil lah HTML dia kat photobucket tu. then pastekan dekat HTML/Jawascript tu :)

    ReplyDelete
  11. erm tak jadilah kak . sampai nk save jew , dia kata takley tukar kpada PNG. hah cmne tuhh ?

    ReplyDelete
  12. @Balqis Athirah : macam mana ye? cuba buat lagi sekali :)

    ReplyDelete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.