Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

January 23, 2011

Tutorial Buat Cute Tab Menu

hello hello sume. ini permintaan dr eya. so ni nina ajar macam mana nak buat tab menu. em tak tau apa tu tab menu? ala yang ada home, menu, and so on macam tu lah. contoh macam dekat bawah ni..


klik utk tumbesaran besar :)

ha paham dah? ok jom start..

1. Mula-mula korang edit cantik-cantik korang punya tab menu tu. Tak nak cantik-cantik pun buat simple pun cukuplah macam nina punya ni. nina edit guna Photoscape dan kemudian transparentkan guna GIMP2. Saiznya 100x40. Kalau korang nak tab menu korang ada background tak perlulah transparent.

2. Korang upload tab menu korang yang dah cantik-cantik tu kat Photobucket untuk copy code dia. Ingat, copy code HTML ya.

3. Finish yang tu semua, sekarang kita pergi blogger. Pergi dashbord-->design-->Add a gadget -->HTML/Javascript

4. Korang paste code tu kat HTML/Javascript . Ha lepastu ( belum siap lagi ni ) korang link kan tab menu tu. Macam mana nak linkkan tu? Hahh, ikut macam gambar bawah ni. Pergi rich text untuk mudahkan korang linkkan tab menu tu.



1. Higlightkan tab menu tu
2. Click butang link
3. Taip link korang tu
4. Lepas tu save !

kalau nak edit tab menu korang tu just pergi edit pages. siap edit-edit pergi publish page dan select no gadget ( link pages manually )

ok dah siap! senang kan. jasa dari anis. thanks anis! :)

8 comments:

  1. Waaa !! Leh lah nnti buat tab menu cantik2 ..

    Jom Baca
    http://myungdae92.blogspot.com/2011/01/dapat-duit-dari-nuffnang.html

    ReplyDelete
  2. wah..nk cube lha..thanks 4 de info :)

    ReplyDelete
  3. ok hehe most welcome :) try la jgn xtry

    ReplyDelete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.