Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

January 21, 2011

Cara Letak Background Comel untuk Blog

yg ni lak permintaan dari nik macam mana nak letak background dalam blog.:face51:

CARA PERTAMA

1Mula-mula select background yang korang suka sama ada dari the cutestblogontheblock ataupun hotbliggityblog

2lepas pilih background yang korang suka tu, copy code dia


Sekarang masuk tempat blogger pula :

3design:65:add a gadget:65:html/javascript

4pastekan semua code itu di ruangan html/javascript tadi

5click save:119:

credit anis



CARA KEDUA

1design:65:edit HTML:65:expand widget templates

2tekan CTRL+F untuk cari code ini
body {
3dah jumpa:120:lepas itu copy code di bawah ini dan pastekan dekat bawah code body { tersebut
background:$bgcolor;
Background-image:url(URL BACKGROUND);
background-repeat: repeat;
background-position:Center center;
background-attachment:Fixed;
margin:0;
color:$textcolor;
font:x-small Georgia Serif;
font-size/* */:/**/small;
font-size: /**/small;
text-align: center;
}
4preview dulu dan save:q:



if dah ada tak payah nak add lagi.:face40:tambah mana yang tak ada jela..:face64:URL tu korang boleh ambil dari freebies nina ye.:face56:tak nak pun tak apa.:face12:

10 comments:

  1. blh try tutorial ni...nway nice blog :)

    ReplyDelete
  2. very cute blog! please visit me back! tq.. loveisgodsgift.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  3. x jdi. npe ek. dier jdi separu je. yg separuh lgi background yg asal

    ReplyDelete
  4. kak , saye tak jumpe 'expand widget templates' button . macam mane nak edit ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang dah baru tak payah 'expand widget templates' tu :)

      Delete

Thank you for comment. Come again :)

WARNING!
AKTA 588, AKTA KOMUNIKASI DAN MULTIMEDIA 1998
Seseorang yang menggunakan applikasi dengan memulakan penghantaran apa-apa komen, permintaan, cadangan atau komunikasi lain yang lucah, sumbang, palsu, mengancam atau jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu orang lain; atau tanpa mendedahkan identitinya dan dengan niat untuk menyakitkan hati, menganiayai, mengugut atau mengganggu mana-mana orang di mana-mana nombor atau alamat elektronik, adalah melakukan satu kesalahan dan boleh didenda tidak melebihi RM 50,000.00 @ dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 1 tahun @ kedua-duanya.